Apel la cunoaştere

Acum exact o săptămână, pe 4 martie 2009, Tudor Chirilă publica pe blogul său o Scrisoare către liceeni: lungă, explicită, controversată. Ca orice lucru care îndeamnă la cultură, printre sutele de comentarii, au apărut mulţi care îi contestă mesajul. Oameni care nu au citit în viaţa lor altceva în afară de un ambalaj de suc, un bon fiscal sau un ziar de scandal. Oameni care lasă comentarii incoerente, neinteligibile, scrise în limbaj de mahala cu caractere messenger. Oameni care vor să fie viitorul şi care au şansa să reuşească asta prin superioritatea lor numerică.

Printre multitudinea de argumente şi exemple, ideea principală pe care o putem desprinde din mesajul lui Tudor este că trebuie să citim, să ne educăm, pentru a crea un viitor mai bun pentru noi şi generaţiile care vor veni. Probabil că sunt şi printre cititorii mei oameni care o să zică “Eh, auzi acolo, să citim, să facem un viitor… ce rost are, oricum ţara asta e de toată praştia!”. Fiecare cu părerea lui, eu una am fost dintotdeauna adepta lecturii. Mi s-a spus tocilară, şoarece de bibliotecă – nu mi-a păsat niciodată. Recent, profesoara de română ne-a anunţat că va trebui să povestim la Literatură universală o carte care ne-a plăcut, şi mulţi dintre colegii mei se uitau nedumeriţi, pentru că nici nu mai ţin minte de când au citit ei ceva din literatura universală. Bine, nimeni nu are pretenţii de Kant sau Shakespeare, ci pur şi simplu lectură… altceva în afară de shopping, messenger şi telenovele. Eu aveam o altă problemă: cum să aleg din cele cca 80 de cărţi citite în liceu, dintre care mi-au plăcut în mod deosebit vreo 60, doar una? I’m a weirdo, I know, but…do I care?

Anyway… Pasajele mele preferate din scrisoare le redau mai jos, am specificat sursa, cred că e ok.

Nu vă duşmăniţi profesorii. Sunt oameni amărâţi, din ale căror drame puteţi învăţa. Îşi dau priceperea pe un salariu de nimic şi vă învaţă carte. Nu vă bateţi joc de ei. Au muncit, şi nu e vina lor că părinţii voştri s-au descurcat mai bine. N-aveţi nici un drept să-i dispreţuiţi. Nu le sunteţi superiori. Banii părinţilor voştri nu vă reprezintă. Vă reprezintă doar ceea ce puteţi scoate pe gură. Aveţi grijă ce scoateţi pe gură. Vremea pumnului şi a bodiguarzilor a trecut.

Nu fumaţi iarbă şi nu vă daţi în cap cu alcool, cu orice preţ. O să le daţi apă la moară inculţilor şi hoţilor de la putere. Le va fi mai simplu să vă catalogheze drept o generaţie de distruşi, iar banii destinaţi salvării voastre, îi vor fura. E timp şi pentru iarbă, e timp şi pentru tequilla. Acum însă trebuie să învăţaţi, pentru că în curând nu va mai fi timp pentru asta, căci veţi intra în viaţă adânc de tot, şi e mai rău ca în junglă.

Scopul vostru trebuie să fie cunoaşterea. Cu cât veţi şti mai multe, cu atât veţi fi mai înalţi. Orice carte citită, orice lecţie învăţată, se vor aşeza sub voi şi vă vor ridica deasupra celorlalţi. Veţi domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decât asta. Europa cumpără inteligenţa. România nu cumpără nimic pentru că hoţii nu construiesc, hoţii fură.

Restul articolului îl citiţi aici, iar dacă vreţi să îl auziţi (impactul este mai puternic), daţi play mai jos:

Lăudabilă iniţiativă, să sperăm însă că mesajul nu va trece neobservat în lumea asta mare şi egoistă şi că cineva chiar va fi influenţat pozitiv. Pentru că eu una, încă mai sper la un viitor mai bun pentru România.

Comentarii Facebook

comments

4 Comments on Apel la cunoaştere

 1. Malina S
  March 11, 2009 at 3:44 pm (9 years ago)

  superb… foarte frumos… multumesc pentru ca ai postat parti din scrisoare…

  Reply
 2. XupetiK
  March 12, 2009 at 2:29 pm (9 years ago)

  “Nu fumaţi iarbă şi nu vă daţi în cap cu alcool, cu orice preţ”

  Pentru asta e timp în studenţie :))
  Mai ales că pe Tudor cam tot timpu l-am văzut la concerte ori fumat ori beat ca lumea.. dar totuşi e bine că încearcă măcar să vă educe pe voi..

  Reply
 3. Notopic
  March 17, 2009 at 11:26 am (9 years ago)

  Neata!!
  In primul rand trebuie sa marturisesc ca sunt unul dintre cei care contesta scrisoarea asta. Unul dintre cei ” care nu au citit în viaţa lor altceva în afară de un ambalaj de suc, un bon fiscal sau un ziar de scandal :. Asa spui tu…
  Am lasat undeva pe blog-ul lui Chirila un comentariu luuung… dar totusi coerent :).
  Ideea e ca nimeni din cei care am contestat scrisoarea nu i-a contestat mesajul… Citeste iar comentariile de acolo si o sa observi asta ( Ok…poate in sutele de comment-uri s-au gasit si 2-3 retarzi care sa zice ” ce vrei ba?! sa citim!! hai sictir bai tocilare…! ” … dar 2-3 in cateva sute nu inseamna nimic).
  Ceea ce m-a enervat pe mine la scrisoarea asta a fost falsitatea ei. A fost faptul ca tocmai Tudor s-a trezit sa educe masele… sa sfatuiasca liceeni… sa se transforme in mentorul genaretiei tinere…
  Aici da… ” Hai sictir!! “.
  De ce? Pentru ca Tudor Chirila e acelasi om pe care acum cateva luni il auzeam instigand tinerii sa nu voteze!!! Tudor Chirila e retardul care in plina campanie electorala a iesit in fata cu “Porcul”… o melodie jenanta, cu un mesaj de 2 lei… cu un clip low buget si o promovare hilara…
  Deci Tudor a inceput sa faca orice doar ca lumea sa-l mai bage in seama… intelegi?!Ori noi… astia sariti de liceu… astia mai de-o varsta cu el… ne-am saturat!! Nu ne mai place mutra lui “sofisticata” si aerul de intelectual ( se vrea actor dar rolul de intelectual nu-l prinde sub nicio forma…). Si deci… spre cine sa se indrepte Tudor?! Pai spre urmatorii… spre liceeni… Ca ei saracii sunt mai usor de manipulat… si e d-ajuns sa le zgandari putin coarda ca sa-ti pupe picioarele impresionati de geniul tau si apoi sa fuga sa-si dea alocatiile pe albumul Vama. Consideri tu, sincer vorbind acum, ca era nevoie sa vina Tudor Chirila sa spuna liceenilor sa citeasca?! Eu unul am avut profesori grozavi care au reusit sa-mi trezeasca interesul pentru lectura… Cand nu au fost profesorii au fost parintii cei care mi-au pus o carte-n mana…
  Si cu timpul m-am trezit citind din proprie initiativa… Nu am avut nevoie sa vina nu stiu ce pseudo-vedeta autohtona sa-mi dea sfaturi.
  A.. Ok!! Nu aveam nimic de comentat daca se apuca Plesu, Liiceanu ( despre care mentionez ca-mi provoaca greata si am jurat sa nu-l mai deschid… ) si pana la… nu stiu… CTP si dadea un asemenea sfat… scria o astfel de scrisoare.
  Dar Tudor Chirila?!
  “Nu fumati iarba si nu va dati in cap cu alcool” ?! Pai asta vine Tudor si va invata?! El care a facut din toate astea un obicei?!
  Nu e hilar ( desi ” gretos ” e cuvantul pe care am vrut sa-l folosesc ) sa-l asculti dand sfaturi de genul asta cand cu putina vreme in urma auzeai cum beat turta a batut nu stiu ce fotograf care si-a permis sa-l pozeze cand iesea din club cu o pipita?! Ba da… e!!
  Sfatul meu e sa nu-l ridicati pe Chirila pe niciun piedestal…
  Sunt altii care merita sa stea sus… mult peste el. E doar un amarat, un ratat care observa azi ca a trectu timpul, ca a avut ceva bun si in prostia lui l-a distrus… si acum alearga turbat incercand sa refaca ceea ce a distrus… E tarziu pentru Tudor Chirila. Cautati-va mentorii in alta parte… sunt destui… nu va faceti griji!!

  Reply
 4. Deme
  March 17, 2009 at 4:33 pm (9 years ago)

  Notopic, nici nu m-am legat de Tudor, m-am legat de mesaj. Ştiu că nu e Tudor etalon, că a făcut multe prostii în viaţa lui şi nu e cel mai potrivit să ne spună cum să fim, ar fi preferabil ca unul dintre oamenii de valoare să facă lucrul ăsta, dar am apreciat iniţiativa. Undeva există un om cu defecte care totuşi a trimis un mesaj bun. Poate pentru că îşi dă seama de greşelile personale şi încearcă să îi prevină pe restul, poate că vrea doar să vândă albume, cum ai zis tu. Cel puţin la mine, scopul comercial nu este atins, pentru că nu-mi place schimbarea formaţiei, preferam Vama Veche, cu stilul ei. Şi eu oricum citesc şi fără să îmi spună cineva :))

  Şi ştiu, pe lume sunt şi alţi mentori – părinţi, profesori, dar ei sunt la scară mică. Şi după cum ai observat, lumea se schimbă, mulţi părinţi nu-şi mai fac timp să îşi educe copiii, profesorii trag de timp la oră ca să îşi ia şi ei salariul…nu toţi, desigur, dar există situaţii de genul ăsta. Aşa apar oamenii cu haine scumpe şi gândire ieftină… Oricum, nu ştiu cât de afectaţi sunt ei de o scrisoare de genul ăsta, dar privesc partea bună a lucrurilor (tot timpul fac asta): cineva în România vorbeşte despre “a citi o carte” în loc de “a vedea filmul”.

  A, într-adevăr, cred că am prea generalizat… Mea culpa 😀

  Reply

Leave a Reply