E cool să faci pe prostu’

Surprinzător titlu? De ce? Oare nu eşti şi tu unul dintre cei pe care îi voi descrie mai jos? Ia vezi!
Nu ştiu dacă aţi observat (de fapt, ştiu că aţi observat) că lumea din jur foloseşte tot felul de expresii preluate de la diverse “minţi luminate” ce mai apar (sau nu) pe la Cârcotaşi. Şi aici nu mă refer la bâlbe de tot soiul, ci la cuvinte gen “succesuri” sau celebrele “almanahe” şi la expresii gen “e grele” sau “ce faceţi, fetele?”. Pe lângă astea mai apar devieri intenţionate de expresii, de obicei în engleză – “me is happy”, “me likey”, “I has got”, “I don’t want no help”, ca să facem pe proştii, ca să stilizăm exprimarea, ca să facem lumea să râdă, că doar noi ştim cum se zice corect…

Acuma, problema e că expresiile astea “de şmecherie” ne intră în subconştient, se fixează acolo ca nişte tentacule de caracatiţă până când devin, din băşcălie, expresii de zi cu zi. Şi începe să nu ne mai zgârie pe urechi când auzim “me is” sau două negaţii într-o propoziţie. Şi începem să le folosim din reflex, şi în câţiva ani uităm care era de fapt forma corectă, nu mai ştim care era graniţa dintre râs şi serios. Şi apoi ne găsim întrebându-ne, “da’, oare care era forma corectă? oare zic bine aşa?” Pentru că pur şi simplu, creierul asimilează, îşi face update, ca să zic aşa, iar apoi e mai greu să regăseşti versiunea de dinainte (ca şi cu twitterfoxul şi echofonul).

Chestia este, chiar vrei să-ţi faci un update de acest fel? Chiar îţi place să faci pe prostul? Chiar te simţi cool?

L.E. Plus că mai e un aspect – dacă un om cu o inteligenţă sub medie foloseşte expresiile mai sus menţionate, că “aşa a auzit el pe la teve şi aşa vorbeşte lumea”, iar cineva care nu e la curent cu limbajul familiar (cum ar fi un profesor) o să îl corecteze, el o să se scoată că vorbea şi el aşa, de sanchi… nu că n-ar şti să spună corect! Doamne fereşte! Prin urmare, inculţii se pot ascunde cu uşurinţă în spatele glumelor noastre… În fond, cine-i mai ştie pe toţi, care câte gramatică ştie?

Comentarii Facebook

comments

7 Comments on E cool să faci pe prostu’

 1. Raka
  October 23, 2009 at 8:09 am (8 years ago)

  Depinde de auditor, depinde de frecventa si contextele in care folosesti exprimarile, depinde de altfel si de cat de antrenat si experimentat esti, cel putin in cazul folosirii exprimarilor in alta limba. Chestia cu dubla negatie independenta se foloseste uneori pentru a evidentia, in mod intentionat, chiar si in gramatica lor uzuala, ca un fel de figura de stil in cadrul constructiei semantice, deci asta e discutabil.

  Si zic ca m-am autosesizat la asta cu 2 negatii, doar a 2-a oara cand m-am uitat mai atent am vazut unde ai vrut sa bati cu ideea… Eu unu' nu ma simt mai special daca folosesc exprimari de genu' asta, desi, uneori, de amoru' artei le mai scap si eu pe gura, de dragul si amuzamentul publicului. La mine nu cred ca are de-a face in vre-o mainera cu "coolness-ul" aferent de care vorbeai 🙂

  Reply
 2. Tomata cu scufita
  October 23, 2009 at 11:44 am (8 years ago)

  Si eu folosesc tot felul de expresii de-astea incorecte dpdv gramatical. Le folosesc pentru ca sunt amuzante, pentru ca sunt expresive. De exemplu imi place sa le intreb pe colegele mele: What iz u doing? pe o voce pitigaiata. Si ele rad. Acel zambet sau raset ma binedispune si pe mine si pe ele si asta conteaza pana la urma.

  Am destul cunostinte de gramatica sa stiu ca nu sunt corecte si nu le-as folosi niciodata intr-un cadru oficial. Dar neoficial, pe blog, pe mess, live… chiar n-am nici o problema cu ele.

  Reply
 3. Azoreus
  October 25, 2009 at 11:53 am (8 years ago)

  Imi place blogul tau la nebunie, il citesc mereu ca pe un almanah!!! Tine-o tot asa mai departe, sa ai multe succesuri… . Kiss you

  Cristi V.

  Reply
 4. Anonymous
  October 27, 2009 at 2:37 pm (8 years ago)

  adaug la lista: urarea "sa cresti brusc!", expresiile: "stop talking, please the", "io nu stie vorbeste bine romaneste ca e ungura" si mai ales cuvantul rrom care se va scrie incepand de azi cu i din a. Ideea e ca oricum vb agramaticalizat :D, iar o gluma nu tre neaparat sa intre in vocabularul uzual. Asta depinde de gradul de cultura al individului. PS: vezi ca dexul are in componenta sa cuvantul "succesuri". Bafta la culturalizarea boborului k e mare lucru. (a se observa si messengizarea frecventa)

  Reply
 5. ily
  October 29, 2009 at 2:39 pm (8 years ago)

  Eu ma strambam mult cand eram mica si n-am ramas asa.. cred. 😀

  Reply
 6. daimon
  November 1, 2009 at 6:54 pm (8 years ago)

  I can has cheeseburger?

  Reply
 7. dana
  November 14, 2009 at 10:11 pm (8 years ago)

  eu nu vorbesc asa, dar ai dreptate SI URASC PE TOATA LUMEA PT ASTA
  eu inainte sa folosesc pluralul la succes sau almanah trebuie sa ma gandesc de doua ori
  si nu mai pot sa merg pe instict, mai ales la engleza, sa cred ca ceva e corect doar pt ca am senzatia ca am mai auzit formularea aia, etc
  si eu m-am gandit mult la chestia asta
  oamenii din ziua de azi suck 😀

  Reply

Leave a Reply