The American Way

Deschide televizorul, acum. Mută pe MTV. Ai mutat? Perfect! Ai ocazia să vezi încă o emisiune “inteligentă” în stil american.

Acum rulează pe canalul 0 de pe telecomanda mea Parental Control. Un reality(vorba vine)-show în care părinţii, nefiind de acord cu jumătatea copilului lor, îi aleg fiecare câte un partener şi îl trimit la întâlnire. Recunosc, probele la care îi supun adulţii pe pretendenţi sunt destul de originale şi amuzante, iar spectacolul întâlnirilor ar fi foarte ok dacă nu ar fi atât de regizat. Dacă urmăreşti mai multe episoade unul după altul, o să-ţi dai seama că toate sunt ca telenovelele – la fel, doar personajele diferă.

Prietenul/prietena actuală e ceva exemplar exagerat din atlasul de mitocănie urbană, cu un comportament de copil întrecut în faţa “socrilor”, oferind alături de ei un spectacol de jigniri de tot felul. Funny part este că de cele mai multe ori, nimic nu se schimbă la finalul experienţei, iar cei doi rămân împreună, spre exasperarea părinţilor şi creşterea egoului partenerului iniţial.

***

Înainte de asta, a rulat Exposed. O altă emisiune “spontană”, care e de fapt extrem de foarte regizată (pleonasm intenţionat). Pentru cei care nu ştiu despre ce e vorba, e tot o emisiune de dating. Se iau 2 prietene bune (sau 2 prieteni buni, dar hai să mergem pe modelul feminin peste tot), una dintre ele merge la întâlnire cu 2 tipi şi poartă o cască cu microfon, iar cealaltă stă într-o dubiţă cu un detector de minciuni fictiv şi-i şopteşte dacă cei doi tipi mint când îi răspund la întrebări. La sfârşitul “interviului”, fata le spune nonşalantă că totul a fost ascultat şi de prietena ei, iar cei doi sunt, bineînţeles, şocaţi.

Seriously? Dar ăia unde se credeau? Dacă tu ai merge la o întâlnire în mijlocul parcelelor de porumb, sau într-un parc unde tipa a amenajat o mini-cafenea franţuzească şi a mai chemat încă un tip şi tot face switch între voi… ţi s-ar părea normal? Nu ţi-ai pune nişte întrebări? Şi-n plus, nu te uiţi la MTV să ştii ce emisiuni sunt? Seriously!

***

Tot pe ideea de double date mergea şi Dismissed, pe vremea când rula. Acolo, competiţia era ceva mai evidentă, fiindcă cei doi concurenţi erau mai îndrăzneţi şi fiecare încerca să obţină atenţia şi uneori sărutările tipei, dar în acelaşi timp pozau în băieţi galanţi. Iar dacă două tipe luptau pentru un tip, de obice deveneau b*tches pentru câteva ore :)) Fiecare cu ce-şi doreşte… Anyway, întotdeauna era o “tough decision” de luat, evident!

***

Next, o să aduc în discuţie show-ul NEXT, unde un autobuz cu 5 băieţi poposeşte în faţa concurentei. Tipii ies unul câte unul, tipa are dreptul să spună Next! în orice moment… iar dacă vreunul reuseşte să nu fie eliminat, cam după o oră şi ceva fata îl pune să aleagă: poate să primească echivalentul în dolari al numărului de minute petrecute împreună sau poate să lase banii şi să accepte o a doua întâlnire. Răspunsul e cam fifty-fifty.

***

Date my Mom ar putea fi o combinaţie între Parental control şi Next, oarecum. Adică un tip se duce la întâlnire cu 3 mame de fete, iar în funcţie de cum se comportă şi ştiu să-şi “vândă marfa”, dar şi în funcţie de cum arată mamele, tipul va decide cu a cui fiică vrea să se întâlnească. Măcar asta pare mai puţin regizată…

***

E drept că acum nu l-am mai văzut pe la tv, dar vara trecută mai dădeam câte un ochi la Room Raiders. Aici, tipa inspecta camerele a 3 băieţi folosindu-se de al ei spy-kit, apoi, în funcţie de ce găsea acolo (still, venea înaintea ei o echipă ca să ascundă toate pozele cu locatarul), decidea cu care dintre ei voia să iasă în oraş. Mi se părea ciudat că băieţii erau tare surprinşi când venea dubiţa emisiunii şi îi ridica din pat dimineaţa, obligându-i să lase lucrurile aşa cum sunt şi să nu strângă după ei. I mean, nu ei s-au înscris acolo? Ăştia chiar vor să credem că ei nu ştiau ce urma să se întâmple în ziua respectivă? Zău…

În plus, dacă mai aveam vreun dubiu că fazele din emisiune ar fi spontane, finalul de obicei spulbera ori urmă de îndoială când arăta chestiile tăiate la montaj – toate dublurile care s-au făcut înainte ca scena să fie oficial pusă pe peliculă.

***

Last but not least, The X Effect este un alt “reality”-show pe care l-am văzut pe la MTV. Povestea sună cam aşa: un El şi o Ea care au format odată un cuplu pregătesc un weekend romantic alături de partenerii lor actuali. Ajunşi la hotelul exclusivist unde aveau rezervare, cei doi sunt chemaţi la recepţie, unde se întâlnesc suprinşi, în timp ce partenerii lor se prefac că pleacă de la hotel, lăsându-i, teoretic, în voia lor. Însă de fapt ei vor fi filmaţi tot timpul, iar din camera lor, “actualii” sunt puşi să aleagă după nume la care dintre filmuleţe vor să se uite (numărul e limitat; să vă văd pe voi alegând între “pillow talk” şi “jacuzzi talk”). În plus, X-ii poartă brăţări care, atunci când ei au contact direct unul cu pielea celuilalt, fac ca veioza din camera actualilor să se aprindă.

Ce urmează este destul de previzibil. În general, relaţia veche revine la viaţă, mai ales că ei sunt încurajaţi tot timpul: sunt trimişi la tot felul de activităţi care implică puţine haine, gen spa, masaj, jacuzzi, plus că în ultima noapte sunt mutaţi în “honeymoon suite” – veioza stă aprinsă cam tot timpul, actualii nu mai au filmuleţe, încep geloziile… iar a doua zi, pe când să plece de la hotel, sunt puşi faţă în faţă, fiecare cu “actualul” lui. Usually, ei nu se mai împacă, fie pentru că nu pot să îi ierte, fie pentru că the x effect e mai puternic şi măcar unul dintre foşti îşi doreşte ca noua poveste să continue.

***

Buun… iacătă am ajuns la capăt cu descrierea emisiunilor de genul ăsta de care îmi aduc aminte. Ce au ele în comun? Toate se axează pe cupluri şi cuplări. Ce-aş putea deduce de aici este că americanii ăştia zâmbăreţi şi “the best” (aşa cum îşi spun ei în fiecare dimineaţă, uitându-se în oglindă) au probleme serioase când vine vorba de ieşit la întâlniri. Altfel de ce ar avea nevoie de atâtea emisiuni ajutătoare? Seriously!

Comentarii Facebook

comments

6 Comments on The American Way

 1. vizionarul
  December 13, 2009 at 12:52 pm (8 years ago)

  astea-s emisiuni care au menirea de a spala creierul oamenilor. Exista pentru toate varstele si toate tipologiile umane.
  Toate cu scopul de a spala creierul oamenilor si de a-i "programa" catre o anumita directie.

  Reply
 2. Anonymous
  December 13, 2009 at 6:01 pm (8 years ago)

  vizionarul…astea-s emisiuni facute cu si pentru oameni lipsiti de complexe si deschisi la minte.

  Sa ne uitam si la talk-show'urile din SUA si nu numai…sunt cu adevarat show-uri in care se povestesc chestii. Sa ne uitam la "talk-show"urile de la noi…sunt procese live cu moderatori pe post de procurori sau judecatori. Invitatii nu sunt chemati sa povesteasca lucruri interesante, ci sunt adusi ca martori sau inculpati.

  Trebuie sa invatam sa fim dracu mai relaxati si mai putin complexati si incrancenati. Uita-te pe strada in Rromania si o sa vezi numai fetze palide gri care se uita in jos. Se diferentiaza foarte usor un strain de un roman pe strada…pe primul o sa il vezi senin si zambitor.

  Al dracu de spalati pe creier sunt americatii…is primii din lume cam la toate categoriile si in toate domeniile. Las' ca suntem noi, rromanii, nespalati pe creier. Nu cred ca ne-ar strica cate un dush rece pe creier ca sa mai spele din imbacseala acumulata.

  Decat un creier plin de complexe si frustrari…mai bine unul spalat si mai limpede.

  Reply
 3. Anonymous
  December 16, 2009 at 10:46 am (8 years ago)

  vezi ca statisticile de pe wta.ro zic cu totul alceva :)) record de vizitatori => 250 😀

  Reply
 4. A.Faith
  January 3, 2010 at 8:37 pm (8 years ago)

  mi se par o mare porcărie aceste emisiuni. dincolo de faptul că promovează o viziune absolut tâmpită asupra vieţii, modul în care sunt puse în scenă fac mai mult rău decât bine. uită-te la exemplele româneşti, precum Fata lu Tata sau mai ştiu eu ce alte eşecuri asemănătoare de pe plaiurile mioritice.

  Reply
 5. Cipri
  February 13, 2010 at 10:22 am (8 years ago)

  Oho, exemplele romanesti – copiate dupa retete "de succes" de dincolo sunt cel putin la fel de varza.

  Noroc ca nu ma prea uit la tv…
  Oricum, mi-a placut aia cu intalnirea cu mamele; ma gandesc ca uneori poate e mai bine sa ramai cu vreuna din mame 😛

  Reply

Leave a Reply