Coco Chanel [2008]

Cine a fost Gabrielle Coco Chanel? Întrebare retorică, toată lumea a auzit de ea. Ce fel de viaţă a avut, de unde a început totul? Ei, dacă nu ştii, ai putea să te uiţi la filmul ăsta.


Povestea începe după cel de-al doilea război mondial, înainte de lansarea primei colecţii a creatoarei, după o pauză de mai bine de un deceniu. Noua colecţie este puternic criticată, iar liniştea care se aşterne după lecturarea ziarelor îi dă prilejul lui Coco să-şi aducă aminte de copilăria şi tinereţea ei.

Rămase fără mamă la o vârstă fragedă, Gabrielle şi sora ei sunt încredinţate de către tată unei mănăstiri, unde eroina va rămâne până la vârsta de 18 ani, moment în care trebuie să ia viaţa în piept. Se angajează la o croitorie, unde îl întâlneşte pe primul bărbat din viaţa ei, Etienne Balsan, cu care se va şi muta la conacul său din Royalieu. Acolo se apropie sufleteşte de prietenul lui Etienne, Capel Boy, însă îi rămâne fidelă “primului venit”. Aflând însă că acesta nu doreşte să se căsătorească cu ea, îl părăseşte şi pleacă la Paris pentru a-şi deschide propriul atelier de pălării.

Afacerea merge rău până la reapariţia lui Boy, care o susţine financiar şi o ajută cu relaţiile sale, astfel încât ea devine cunoscută în rândul femeilor bogate. Apoi, războiul o inspiră să creeze haine mai comode, care să poată fi îmbrăcate fără ajutorul cameristelor pe care femeile oricum nu şi le mai permiteau. Finalul războiului i-l readuce pe Boy acasă, însă nu pentru mult timp, întrucât el pleacă să îşi promoveze cartea şi, departe de casă, se simte atras de o femeie de familie bună, cu care se şi căsătoreşte.

Dându-şi seama că de fapt nu poate trăi fără Coco, vrea să se reîntoarcă la ea, însă face un accident de maşină pe drum şi nu mai ajunge niciodată la destinaţie. Purtând doliu, Coco îşi confecţionează o rochie neagră în întregime, faimoasa “little black dress” care se va bucura de un succes extraordinar.

Această aducere aminte se intercalează pe alocuri cu prezentul, care ne înfăţişează o doamnă a modei ajunsă la bătrâneţe, însă care este hotărâtă să-şi prezinte şi cea de-a doua colecţie postbelică şi refuză să vândă tot ceea ce are. Decizia ei se pare că a fost inspirată, prezentarea a fost un succes, iar numele de Chanel a rămas până în zi de astăzi un simbol al eleganţei.

Pe lângă povestea învăluită de parfumul no.5, mi-a plăcut actriţa Barbora Bobulova, cea care joacă rolul tinerei Gabrielle – mi s-a părut chiar foarte expresivă 🙂 În plus, eram curioasă să aflu istoria din spatele unui brand atât de celebru, de fapt, istoria simplă a unei fete care a pornit de la zero şi a obţinut recunoaşterea tuturor.

Pentru a avea un termen de comparaţie şi o altă sursă, mi-am propus ca în zilele următoare să văd şi filmul Coco avant Chanel, în care este prezentată aceeaşi poveste, însă bazată pe alt scenariu şi filmată un an mai târziu. Sunt curioasă câte dintre informaţiile pe care le-am aflat astăzi sunt verificate…

Vezi şi cinemagia, imdb

Comentarii Facebook

comments

1 Comment on Coco Chanel [2008]

  1. Tomata cu scufita
    March 29, 2010 at 12:07 pm (8 years ago)

    Eu am vazut Coco avant Chanel si mi-a placut mult. Insa ori aveam eu o impresie ca Coco Chanel a fost o femeie mult mai dura, ori Audrey Tautou n-a fost o interpreta pe masura personajului… dar filmul e frumos. Ma tenteaza si asta despre care ai scris tu.

    Reply

Leave a Reply