Prinț și cerșetor, varianta Holocaust

Știind că azi urma să fie o zi cu 12 ore plictisitoare la muncă, aseară am cumpărat câteva filme de pe internet, ca să îl pot pun la treabă pe Zeebo și să-mi  treacă vremea mai ușor (net nu am în Bega). Ce am vizionat azi? The Boy in Striped Pyjamas.

Da, e vechi. De mult voiam să îl văd, dar din diverse motive abia azi am reușit să îi dau play. Despre ce e vorba?  O prietenie nepermisă între doi băieți de 8 ani – Bruno,  fiu de soldat german,  și Shmuel,  evreu închis în lagăr, în plin Holocaust. Deși asaltat de prelegeri despre evreii cei răi, care distrug Germania și o sărăcesc, Bruno îl vede în spatele descrierii alarmiste pe copilul cu ochi triști, căruia îi duce de mâncare și care devine prietenul său cel mai bun.  Pe scurt, e un film care nu te obosește cu informații istorice, nu te șochează cu scene foarte brutale și nu te invadează cu imagini care să te facă să nu mai dormi 2 nopți, ci se concentrează pe cei doi copii care au trecut peste diferența de rasă.

Ce-i cu titlul articolului? [Spoiler! Nu citi dacă intenționezi să vezi filmul pentru prima dată] E simplu. Spre final, Bruno sapă o groapă și trece dincolo de gardul electrificat, îmbrăcat în uniforma dungată, în vreme ce Shmuel s-a gândit în prima fază că astfel poate să scape de acolo. Practic, fiecare voia să vadă lumea celuilalt – primul, de dragul de a-l ajuta pe Shmuel să-și regăsească tatăl, cel de-al doilea – ca  revină la viața normală la care ar fi avut dreptul. [End of spoilers]

N-o mai lungesc, vă zic doar că mi-a plăcut. M-a pus din nou pe niște gânduri pe care nu le-am mai avut cam din vremea în care studiam la școală Istoria evreilor. Și mi-a adus aminte că vreau să mai văd filme pe tema asta. Nu, nu am văzut Schindler’s List, e primul pe listă. Și aș vrea să mai văd și Devil’s Arithmetic (cred că așa îi spunea). What else? Ce filme bune pe tema Holocaustului îmi recomandați? O să am destul timp să le văd, cu ocazia sărbătorilor singuratice de anul ăsta…

A, și dacă aveți cumva prin biblioteci The Diary of Anne Frank (last time I checked nu era tradus în română, dar chiar nu contează) sau știți de pe unde l-aș putea împrumuta, v-aș fi tare recunoscătoare. Danke!

Comentarii Facebook

comments

4 Comments on Prinț și cerșetor, varianta Holocaust

 1. Levi
  December 12, 2010 at 12:35 am (7 years ago)

  The Pianist – cu Adrien Brody, in regia lui Roman Polansky. Desi filmul etalon in tematica asta este Lista lui Schindler, eu prefer filmul de fata. Cumva, acele orori prezentate prin prizma unui artist, intensifica drama situatiei. Iar Brody a interpretat rolul carierei sale de pana acuma.

  Reply
 2. Dee
  December 12, 2010 at 7:52 pm (7 years ago)

  categoric “La vita e bella”!!

  Reply
 3. Alina
  December 21, 2010 at 3:36 am (7 years ago)

  “Train de vie” si “The reader”.

  Reply

Leave a Reply