PRbeta 2012

Articolul ăsta a fost început încă de joi, ora 9.15. Se dorea iniţial a fi unul de liveblogging şi chiar mă apucasem să notez ceea ce mi s-a părut interesant în prezentări, însă la un moment dat a trebuit să mă ocup de un mail urgent şi am pierdut o bucăţică din şir. După care mi-am zis că oricum e pe foarte fază Corina şi scrie totul pe blogul PRbeta, deci nu are sens să mă stresez. Am dat un save draft şi m-am mutat în Word, axându-mă în special pe informaţiile de care mă pot folosi în lucrarea de licenţă, iar pentru articol am păstrat doar impresia mea personală despre ediţia PRbeta din acest an. 

După cum unii dintre voi ştiţi, anul trecut am fost pentru o zi part of the team şi am stat pe la recepţie, pentru a înmâna badge-urile şi mapele participanţilor, dar şi înainte şi după eveniment, să mai fac una alta. Eram pe acea vreme studentă în anul 2 la Comunicare, munceam cu jumătate de normă la un magazin de cosmetice şi parfumuri şi-mi era dor să mă simt iar implicată în ceva relevant pentru ceea ce fac la şcoală. Voluntariatul la Webstock 2010 îmi deschisese apetitul, însă nu prea aveam cu ce să îl hrănesc, aşa că am acceptat propunerea fără ezitare.

Acum… am ajuns la eveniment însoţită de una dintre persoanele cărora le-am înmânat badge anul trecut – în prezent, şefa mea. Prima ediţie PRbeta ne-a ajutat să reluăm legătura creată în timpul practicii mele în firmă, iar la câteva zile după m-au sunat să mă întrebe dacă nu vreau să lucrez pentru ei 🙂

Ca să nu deviez prea mult în story of my life, hai să vă spun ce am văzut şi ce mi-a plăcut în ediţia a doua de PRbeta:

Manafu, profi ca de obicei, ne-a povestit despre ce trebuie să facem şi ce trebuie să evităm în PR-ul online şi despre cum să ne adaptăm comunicarea la acest mediu. O prezentare perfectă pentru a începe o conferinţă.

Dragoş Alexa a fost ceva mai metaforic şi ne-a vorbit despre “focul de produse”, adică branding. Care branding are momentan o problemă de branding – pentru că oamenilor care fac asta le este greu să-şi vândă serviciile 🙂 Felul de a prezenta m-a determinat să aştept cu şi mai multă nerăbdare să termin cu afurisita de licenţă şi să îi pot citi, în sfârşit, Cartea cu secrete (care stă cuminte pe noptieră, graţie unui concurs marca TVdece).

Sorin Psatta, extrem de carsimatic, a făcut senzaţie 😀 Una dintre formulările simpatice care mi-au rămas în minte este că  “unde-s doi ruşi e un singur suflet, unde-s doi români sunt 3 păreri, unde-s doi germani ai 3 produse” – cu alte cuvinte, dincolo de disputatele cornete şi îngheţate, ceea ce contează este rezultatul. Jos pălăria, ar fi fost minunat să am ocazia de a-l vedea şi ca profesor la facultate (aşa sigur rămâneam cu ceva din materia la “Comportamentul consumatorului”)

– Au fost interesante într-o oarecare măsură şi studiile de caz (Alex Negrea – BCR, Alina Crâncău – Farmec, Cristina Popescu – Romtelecom, Dan Sântimbreanu – Siemens), chiar dacă pe mine m-au pierdut la un moment dat. Un punct în plus pentru Alina şi al său laborator de parfumuri la purtător 🙂

Clarence Ceniza ne-a povestit despre Culture of collaboration, ocazie cu care am aflat şi eu de nişte site-uri foarte mişto pe sistem couchsurfing, însă pe domenii diferite: voluntariat online (Sparked), împrumuturi (Kiva), închirieri pe termen scurt (Airbnb), gătit (super-marmite – foarte tare!), investiţii (Crowdfunding) etc. S-a văzut că nu e român, la noi nu prea merge asta cu colaboratu’, noi suntem mai buni cu săpatu’ (unul pe altul, desigur).

D’arc a fost din nou prezent prin Ştefan şi Caius. M-am bucurat să văd atât de clar structurată evoluţia lor în Social Media în ultimul an şi sunt absolut convinsă că toate cele 13.456 like-uri sunt cât se poate de “pe bune”. D’arc înseamnă pentru mine primul club în care am fost în Timişoara, prin  2006, dar şi locaţia în care mi-am dat cel mai des “check-in” (mai ales offline, de-asta nu se vede pe 4sq) – nu doar în club, ci şi pe minunata terasă de pe mal sau în cafeneaua drăguţă din Unirii.

– Mi-a plăcut şi prezentarea lui Flavius Bunoiu, care ne-a vorbit despre Toamna Orădeană şi promovarea în Social Media a instituţiilor culturale îngheţate în trecut şi cel mai adesea trecute cu vederea. A vorbit deschis, antrenant, la subiect… frumos.

Andrei Roşca de la Spada (da da, agenţia cu cel mai bun blog de comunicare, conform Roblogfest 2012) ne-a vorbit despre campanii integrate şi despre paşii elaborării unei strategii în SM. A stârnit multe reacţii pe twitter cu fraza “În social media, ne concentrăm prea mult pe a fi eficienţi şi uităm să fim eficace” – şi nici acum nu sunt prea sigură că am înţeles ce a vrut să spună cu asta.

– Mi-a făcut plăcere să-l revăd la masa speakerilor pe Victor Kaprafor some reason, omul ăsta îmi inspiră mult profesionalism şi mult respect. Dacă anul trecut ne spunea că, în opinia lui, diacriticele vor dispărea în câţiva ani, acum ne sugera să trimitem către presă comunicate şi cu, şi fără ele, ca să fim siguri că respectivul material e news ready, indiferent de politica ziarului care îl primeşte. De ţinut minte pentru următoarele comunicate pe care le voi trimite.

Last but not least, Bogdana Butnar a ţinut o prezentare online (folosind un serviciu Google, dacă nu mă înşel – that would make perfect sense). A insistat pe ideea că nu mai trebuie şi nu mai putem să evităm tehnologia, încurajându-ne să încercăm tot ce se poate şi să vedem cum putem să folosim diversele unelte din Social Media.

Musai să menţionez că moderatorul, simpaticul Călin Iepure, e un adevărat toastmaster şi a asigurat buna dispoziţie pe tot parcursul evenimentului 😀 Felicitări Cristinei şi Tiţei, dar şi echipei (Oana, Alexandra, Alina, Roxana, Laura) pentru organizarea impecabilă 🙂

Evident, s-a lăsat cu un afterparty oferit de Timişoreana în recent inaugurata Curtea Berarilor, unde am rămas… care cât l-au ţinut bateriile şi conştiinţa (că unii mai şi munceau a doua zi). Cert e că m-am bucurat să revăd la o poveste oameni dragi, să-i cunosc personal pe Anne Marie, Călin sau Cristina şi să scot şi eu mintea din priză într-o seară de joi, ca-n vremurile bune 🙂

 

 

Comentarii Facebook

comments

4 Comments on PRbeta 2012

 1. Anne-Marie
  May 5, 2012 at 9:58 pm (6 years ago)

  Sărumâna, Deme!
  O să fur mâine câteva idei de la tine, abia atunci îmi scriu articolul! 🙂

  Reply
  • Deme
   May 5, 2012 at 10:10 pm (6 years ago)

   Okey, aştept să citesc 🙂

   Reply
 2. Roxana
  May 6, 2012 at 10:32 am (6 years ago)

  Frumos spus! 🙂

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on PRbeta 2012

 1. Primele impresii de la FEST-FDR - Livin' la vida Deme
  May 8, 2012 at 2:47 pm (6 years ago)

  […] că nu stau prea bine la capitolul timp. Cu toate astea, mă bucur că am reuşit să iau parte la PRbeta şi că am reuşit să strecor şi câteva piese din cadrul festivalului de teatru pe agenda-mi […]

  Reply

Leave a Reply