Mr. Nobody [2009]

A trecut ceva (mai multă) vreme de când n-am mai văzut un film – cel puţin, nu un film serios, care să te pună să gândeşti până te ia durerea de cap. Plus că nu m-am mai uitat singură la un film de mai bine de 3 luni.  Dar filmul de azi… cred că a meritat.

Să ne înţelegem, povestea e o aiureală (nu degeaba e SF-dramă) din care nu am priceput nimic până la final – mai exact, la 01:58:30 am început să mă lămuresc. Da, după aproape 2 ore de încercat să descifrez o poveste contradictorie, compusă dintr-o suită de vieţi paralele care de fapt se exclud una pe alta, cred am prins esenţa filmului: life is all about choices. Toate vieţile respective, toate versiunile poveştii puteau să existe sau să nu existe, iar copilul de 9 ani doar şi-a imaginat toate scenariile posibile înainte de a lua o decizie. Pentru că putea prezice viitorul. (Poate vă treziţi vreunul că ar fi trebuit să pun spoiler alert; sincer, nu cred că e cazul, dacă n-ai văzut filmul n-ai să pricepi o iotă din ce scriu eu acuma).

Cumva, filmul a picat la ţanc. Eu tocmai trec printr-o fază foarte incertă, în care îmi calculez opţiunile şi sunt dispusă să-mi regândesc, pentru a n-a oară pe anul ăsta, viitorul. Mă joc cu probabilităţi pe care nu le cunosc, însă mintea mea nu are pace, aşa că ignor necunoscutul şi gândesc. Pe degeaba, dar gândesc. Îmi dă cu virgulă, dar tot calculez. Mă consum aiurea, dar nu mă pot opri. Ce să fac, să levitez până mă loveşte viitorul în faţă? Nu e genul meu. Iar astăzi, Mr. Nobody cel bătrân mi-a dat răspunul: Each of these lives is the right one.

Cu alte cuvinte, indiferent ce aş alege, indiferent ce cale aş urma pe viitor, indiferent de cum bate astăzi vântul, fiecare alegere va da startul unei vieţi cu totul şi cu totul altfel, însă cât se poate de reală, de unică, de plină de trăiri. Şi până la urmă, nu mai e vorba atât de alegere, cât de încrederea că ori pe unde ai lua-o, vei ajunge unde trebuie. Pentru că, the way I see it, nimeni n-are un singur destin, ci mai multe variante din care poate alege. Aşa, cam ca la abonamentele de la Orange/Cosmo/Vodafone. Alege ce simţi tu că ţi se potriveşte… apăi vezi tu după cât ai de plătit pentru asta.

Sursa foto

Comentarii Facebook

comments

4 Comments on Mr. Nobody [2009]

 1. bloodie
  September 2, 2012 at 11:29 pm (5 years ago)

  Tare mult mi-a plăcut filmul ăsta. Poate am să-l revăd, acum că mi-ai amintit de el 🙂

  Reply
 2. Alina
  September 3, 2012 at 2:14 am (5 years ago)

  Iti recomand “Café de Flore”. Nu este despre alegeri, dar este despre destin si mi-a amintit cumva de “Mr. Nobody”. Tot catre final te prinzi despre ce este vorba si te cam pune pe ganduri.

  Reply
  • Deme
   September 3, 2012 at 8:28 am (5 years ago)

   Mulţumesc de recomandare, o să mă uit şi la ăsta 🙂

   Reply
 3. Razvan
  November 1, 2012 at 12:35 am (5 years ago)

  L-am vazut cred ca anul trecut si mi-a placut fantastic de mult ideea asta si modul in care a fost regizat.
  Putea prezice viitorul? Nu-mi mai amintesc asta, eu am ramas cu alta impresie dupa film, dar nu mai stiu exact… o sa ma mai uit la el, numa bine 🙂

  Reply

Leave a Reply