Hamlet

Pusă în scenă de teatrul “Radu Stanca” din Sibiu, în regia lui Radu-Alexandru Nica, a fost primul spectacol la care am fost la această ediţie (poate şi pentru că a fost pus în scenă miercuri, fiind prima piesă pentru “oameni mari”) :).

Povestea…ce pot să spun, a fost adaptare după William Shakespeare: protagonistul este, logic, Hamlet, prinţul Danemarcei, care doreşte să se răzbune pe unchiul său Claudius, care l-a ucis pe fratele său regele, iar apoi s-a căsătorit cu mama lui Hamlet şi a urcat pe tron. Piesa schiţează nebunia reală şi cea simulată – de la durere copleşitoare la ură clocotitoare – şi explorează temele trădării, răzbunării, incestului şi a corupţiei morale (conform wikipedia). De ce am tradus de pe wikipedia? Pentru că, sinceră să fiu, mi se pare că ideea e foarte bine cuprinsă în explicaţia lor şi nu cred că aş fi în stare să rezum mai bine. 🙂

Mie mi-a plăcut interpretarea. Actorii au pus suflet şi s-a văzut, au trăit efectiv momentele. Poate că sunt şi puţin subiectivă şi tind să apreciez mai mult efortul actorilor, pentru simplul motiv că, odată, demult, am făcut şi eu parte dintr-o trupă. Eram încă un copil, jucam rolul principal şi ţin minte că am fost extrem de emoţionată când, după câştigarea unui premiu la un festival naţional de la Brăila, mi s-a luat un interviu. Dar ceea ce am învăţat atunci este că trebuie multă multă muncă, multe repetiţii, pentru ca să poţi distra publicul timp de o oră sau două. De altfel, cred că aşa se întâmplă în orice domeniul artistic, dar ceea ce vreau să spun este că arta teatrală are pentru mine un farmec mult mai mare decât cea cinematografică. Nu spun că e juca în filme este uşor, dar dacă o scenă nu iese, no problem, tăiaţi şi…dubla 2, 3, 10 sau 1000! Ok, închidem paranteza, că deja încep să plictisesc cu aberaţiile mele, plus că începusem să vorbesc despre piesa “Hamlet”.

So, the overall impression a fost foarte bună, deşi nu pot să fac o comparaţie cu o altă reprezentaţie de la un alt teatru, pentru simplul motiv că aceasta a fost prima întâlnire cu această piesă pe o scenă. Vedeţi, la Alba Iulia nu exista un obicei să vină teatre, şi mă bucur foarte mult că din colaborarea Teatrului de Păpuşi “Prichindel” cu Consiliul Judeţean Alba a rezultat un festival care să aducă ceva mai multă cultură în oraş. Asta aşa, ca să arătăm că la Casa de Cultură a Sindicatelor mai poate fi şi altceva în afară de muzică populară, balurile bobocilor, showroom de maşini sau expoziţii fotografice, pentru că unei scene adevărate îi face cinste un număr cât mai mare de paşi de actori.

În ton cu ultima afirmaţie, o să public în cele ce urmează lista actorilor care au făcut dintr-un simplu text, sub bagheta magică a unui regizor priceput, un spectacol:
Hamlet: Ciprian Scurtea; Ofelia: Ofelia Popii; Gertrude: Mariana Presecan; Claudius: Cătălin Pătru; Polonius: Adrian Matioc; Laertes: Adrian Neacşu; Horatio: Vlad Robas; Gropari: Pali Vecsei, Codruţa Vasiu. Pentru mai multe informaţii şi poze din spectacol, daţi un click aici.

Comentarii Facebook

comments

2 Comments on Hamlet

 1. Nosfer
  October 21, 2008 at 11:04 pm (10 years ago)

  ai fost la sibiu la teatru si mie nu mi-ai zis nimic? 🙁

  Reply
 2. Deme
  October 22, 2008 at 3:50 pm (10 years ago)

  Nu, n-am fost la Sibiu, dar a venit Sibiul la mine 🙂 citeşte articolul anterior şi o să înţelegi.

  Reply

Leave a Reply