Ce manuale bune avem…

Deci uitaţi-vă ce manuale superbe avem. Vă prezint un fragment de text din cartea de ştiinţe. Figuri de stil, epitete, enumeraţii, termeni accesibili. Not!

Necroza poate fi descrisă ca şi colapsul metabolic celular şi apare când celula nu-şi mai poate menţine homeostazia ionică. Pe măsură ce nivelurile de ATP se epuizează şi gradientul ionic transmembranar se disipă, celulele se umflă şi organitele intracelulare se dilată. Iniţial se observă înmuguriri reversibile ale membranei, modificări timpurii în conformaţia şi funcţia mitocondriilor şi celula devine rapid incapabilă de a menţine homeostazia. Depăşind un prag, procesul devine ireversibil. Membrana celulară poate deveni situsul major al alterărilor; (…) Deteriorările membranelor interne permit eliberarea enzimelor lizozomale, conţinutul celulei este împrăştiat în spaţiul tisular înconjurător şi provoacă un răspuns inflamator nespecific.”

Vă spun fără pic de ruşine că n-am înţeles mare lucru. În loc să-mi explice băbeşte, aşa, ca unui om care e la profil de filologie şi care nu a mai făcut mate, bio, fizică sau chimie de 2 ani, ei îmi servesc pe un platou bombastic termeni gen homeostazie ionică, gradient ionic, situs şi alte cele. Păi ce-s eu, om de ştiinţă? A, şi se presupune că noi ar trebui să învăţăm din cărţile astea, nu să le folosim pe post de suport pentru cana de cafea… deşi recunosc că tentaţia celei de-a doua variante e mare.

Mulţumim ministerului că aprobă manuale atât de “accesibile”!

Textul îl puteţi găsi la pagina 27 din “Ştiinţe, Manual pentru clasa a 12-a”, editura All, 2007. Autori Mihaela Garabet, Gabriela Apostol, Sanda Fătu, Dana Bobocea.

Comentarii Facebook

comments

1 Comment on Ce manuale bune avem…

  1. Rychoo
    December 4, 2008 at 8:44 am (9 years ago)

    Mie nu mi se pare nimic ciudat :)) cei care le aproba isi iau o gramada de bani de pe spinarea scolerului, nu esti de-acord? :)) radem-glumim, da e trista situatia… si de fapt, daca staus a ma gandesc bine, cauta si tu cartea de limba si literatura romana de clasa a 9-a din 2001-2002 sa vezi acolo spectacol :))

    Primul capitol : “Jocuri. Copilarie. Familie” si bine-nteles, dupa Creanga, manualul prezinta un mare ilustru contemporan al prozei romanesti, consacrat 100% de necunoscut : Bobby Verdes – “Muzici si faze” in care el explica (la capitolul jocuri copilarie familie) cum i se scula lui moralu la scoala cand tragea cu ochiu la “bulanu” colegei de banca. Asa carti, asa cultura, ce sa zic… Bine macar ca pe voi va-ndeasa cu stiinta, nu cu tampenii… Chiar daca n-o sa folositi niciodata trombofelbitele, ribozomii, sternocleidomastoidienii si alte rahaturi de genu asta :)) I feel you :)) da’ totusi, intreab-o si pe draga ta de surioara mai mare ce tampenii i s-au servit in fata la liceu din punct de vedere al continutului si redactarii (ca selectia…. oricum nu prea aveai multe din care sa alegi) si o sa vezi ca filo, ne-filo, multe lucruri is mai usoare si mai menajate si degajate pentru voi fata de ce-am avut noi pus in fata 🙂

    Reply

Leave a Reply