Cele mai tari invenţii româneşti

Ştiţi şi voi că românii sunt inventivi. De la modalităţi multiple de a ocoli legea la care nimeni nu s-ar fi gândit, până la Dacii-tractor sau schelete de maşină trase de cai, la noi le vezi pe toate.

Pe cele ce urmează le-ai văzut?

*Laserul pentru roţi de maşină
A fost conceput de Demeter Petrescu, care era nemulţumit de faptul că fiica sa, proaspătă şoferiţă, nu cunoştea prea bine poziţionarea roţilor în raport cu maşina şi lua aproape fiecare groapă de pe drum, neputând să le ocolească. Om cu minte, a montat pe bara de protecţie din faţă un mic accesoriu, ce proiecta pe şosea, cu jumătate de metru în faţa roţilor, două raze paralele de circa 20 cm. Astfel, fiica sa ştia întotdeauna unde este roata şi ocolea cu succes gropile, spre mulţumirea lui Demeter, care nu mai trăia cu stresul că îşi va distruge telescoapele sau că-şi va tăia roţile în craterele betonate din România.

*Mănuşile şi ghetele cu încălzire
Au fost inventate de Camila Stanciu, care avea probleme cu circulaţia periferică. Cu ocazia unei excursii în munţi în care nu a avut un bărbat alături pe post de calorifer ambulant, frigul care i-a afectat degetele, lăsându-le aproape degerate, a inspirat-o să conceapă aceste accesorii utile pentru orice persoană cu aceleaşi probleme de sănătate. Sistemul nu a fost dezvăluit, ea păstrând secretul asupra modalităţii de funcţionare. Tot ce se ştie este că mănuşile vin cu un dispozitiv mic ce se agaţă cu o clamă pe interiorul fiecărei mâneci, iar ghetele cu un dispozitiv similar, însă pentru pantaloni. În plus, atât mănuşile, cât şi ghetele cu încălzire sunt însoţite de o telecomandă wireless ce se prinde la gât, de unde posesorul poate regla temperatura dorită. Ingenios, nu?

*Pastila pentru intestine gălăgioase
Un farmacist din vestul ţării, Emil Purcanescu, avea o problemă cu simfoniile “încântătoare” pe care le compunea zi de zi “instalaţia” localizată sub stomac, simţindu-se stânjenit atunci când oamenii îl priveau dezaprobator. Profitând de cunoştinţele sale în domeniul farmaceutic, el a conceput o pastiluţă care, odată înghiţită, acţionează imediat asupra zonei gălăgioase, calmând-o. Pastila va fi disponibilă în curând în farmacii sub numele de IntesChill, la un preţ potrivit pentru buzunarele românilor.

* Crema pentru pielea arsă de soare
Vă deranjează atunci când, după ce v-a prins soarele, pielea se descuamează prea încet, iar aspectul inestetic persistă chiar şi câteva săptămâni? Atunci o să îi mulţumiţi Elianei Rădescu pentru că s-a gândit şi la voi. Mândra posesoare a unui ten deschis la culoare, se enerva des când, în timpul verii, după o ieşire în oraş pentru a-şi rezolva treburile, se întorcea acasă cu pielea roşie, ce se transforma apoi în băşicuţe, urmând ca după circa două zile să înceapă să “năpârlească”. Fiind prietenă bună cu Emil Purcanescu, l-a rugat să o ajute în descoperirea unei plante-minune care să remedieze urgent problema. Împreună au descoperit o combinaţie de extracte naturale care, odată aplicată pe pielea în curs de împrăştiere, o vindecă extrem de repede, lăsând-o netedă şi mai rezistentă la acţiunea razelor solare nocive. Mai ceva ca Photoshopul!

* O altă prietenie strânsă, de data aceasta între două surori, angajate la o fabrică de confecţii, a condus la naşterea unei soluţii extrem de utile pentru toate reprezentantele sexului feminin. Dar ce au inventat Carmen şi Melania Vidu?

Într-o zi, pe când Carmen se plângea de rănile pe care i le lăsaseră noua pereche de încălţări de vară, sora ei şi-a dat seama că cu această problemă se confruntă mii de alte femei care poartă balerini, fie ei din imitaţie de piele sau din ţesătură. Astfel, i-a venit ideea de a crea un tip special de perniţă pentru balerini, îmbrăcată într-un material atât de moale încât Cocolino ar fi invidios, care se ataşează pe cusătura din spate a papucului, împiedicând agresarea pielii sensibile din acea zonă. Graţie acestei invenţii, multe femei au scăpat de inesteticele urme lăsate de aceşti balerini, care persistau altfel toată vara.

* Geanta autopropulsată şi geanta balon
Cele două sunt invenţii complementare ale aceluiaşi om, Ovidiu Curca. Deloc încântat că trebuia să care bagajele uriaşe ale soţiei sale de fiecare dată când mergeau în concediu, este exemplul clasic al vorbei “nevoia te învaţă”. Astfel, el a montat în partea de jos a unui troller un motoraş ce funcţionează pe baza de baterii. Direcţia este controlată cu ajutorul unei telecomenzi, sistemul fiind asemănător cu cel al maşinuţelor de jucărie.

Însă tot mai era o problemă: cei doi locuiau la etajul 4, într-un bloc fără lift, prin urmare tot trebuia să care ditamai geanta pe scări. Ce s-a mai gândit omul? I-a adăugat un sistem gen airbag şi a mai inserat un buton pe telecomandă, care prin apăsare transformă geanta într-o minge, numai bună de dat de-a dura pe scări. Cine a zis că o “curcă” nu poate gândi, se pare că s-a înşelat! 🙂

Dragii mei, astea ar fi cele mai tari chestii inventate de români, cele cu potenţial de a face numele României cunoscut în lume… dacă s-ar face cu adevărat! :)) Din păcate, ele s-au născut doar în mintea mea (din câte ştiu eu), din pură necesitate… Tocmai de-asta, toate numele personajelor sunt derivate de la numele sau porecla mea 🙂 De ce invenţii româneşti? Pentru că nu cred că vreun neamţ sau francez cu capul mare înţelege limba română, aşa că nu au cum să-mi fure ideile.

Aşa că hai, la treabă! Mă bazez pe voi să găsiţi soluţii pentru a face toate lucrurile astea să existe cu adevărat. Am doar rugămintea ca, dacă le brevetaţi şi le vindeţi, să nu uitaţi că în prima fază v-au făcut să zâmbiţi când le-aţi citit aici.


P.S. Mulţumesc lui Dani S. pentru informaţiile legate de posibilele defecţiuni datorate gropilor 🙂

Comentarii Facebook

comments

4 Comments on Cele mai tari invenţii româneşti

 1. camytzi
  January 17, 2010 at 3:06 am (8 years ago)

  cred ca o pereche de manusi si ghete cu incalzire nu ar strica in garderoba mea :))
  La fel si o crema pentru piele arsa de soare, sa ma pot bucura de nitica vara 😀 Chiar, se gaseste in farmacii sau magazine?

  Reply
 2. Deme
  January 17, 2010 at 7:54 am (8 years ago)

  @camytzi: Din câte ştiu eu, crema miraculoasă pentru piele care pleacă la plimbare încă nu s-a inventat. Sau nu ştiu eu de ea. Sau nu există pe piaţa noastră. Dar tare utilă mi-ar fi :))

  Reply
 3. Me
  January 19, 2010 at 12:00 pm (8 years ago)

  Pe ala il chema Emil Purcanescu sau Emilian? :))

  Reply
 4. SIMONA
  May 14, 2010 at 2:35 pm (8 years ago)

  Un schimb de banner?

  Reply

Leave a Reply