10 chestii pe care le înveţi în cămin

După un semestru de viaţă studenţească veritabilă, adică petrecută în cămin, am reuşit să notez cele câteva chestii oarecum bizare pe care le-am observat în acest timp.

1. În primul rând, trebuie să notez că, dacă eşti cazat în C12, ai toate şansele să nu prinzi un chef pe palier sau în cameră vecinilor…tot anul! Care viaţă de student, care plângeri pe la colegi că n-am dormit 2 nopţi pentru că am numai petrecăreţi pe palier? Aici stau de obicei masteranzi, oameni care lucrează şi oameni cu medii mari, care învaţă, deci nu chefuiesc. Prin urmare, e al naibii de linişte în căminul ăsta!

2. O altă chestie de remarcat este faptul că unii oameni nu au învăţat nici până la vârsta asta că laptele, atunci când fierbe, se umflă şi dă în foc. Şi pute! Acelaşi efect asupra aerului de pe hol îl au şi mâncărurile uitate pe foc până se fac scrum sau oalele cu apă pusă la fiert, pe care nu le mai verifică nimeni şi se ard după ce tot lichidul se evaporă.

3. Mai ţineţi minte când eram mici, cum ne învăţau părinţii să nu ne aşezăm pe colacul de wc din locuri publice? Na, pe unii îi mai învăţau ca, în aceste cazuri, să se urce cu picioarele pe el, întrucât membrele scurte, de copil, nu i-ar fi putut suspenda suficient dacă rămâneau pe podea. Între timp am crescut, picioarele s-au lungit… aşa că nu mică mi-a fost mirarea când am văzut primele urme de papuc pe bucata respectivă de plastic. Some things never change…

4. Râul Galben, ăla de ne învăţau la geografie că e în China, a fost mutat în România. Nu o să ghiciţi unde, aşa că o să vă spun eu: la duş! Într-una din zile, în timp ce îmi savuram îmbăierea verticală, constat cu stupoare că el traversa gresia ce desparte cabina din stânga mea de cea din dreapta, unde este scurgerea generală. Cât de vacă (da, era o tipă!) poţi fi ca să faci chestia asta, în condiţiile în care toaleta e la 5 paşi distanţă?? Poţi să te speli de 5 ori pe zi cu gel de duş cu aromă fructată, pentru mine nu ai mai multă cultură decât una care face baie o dată la 3 zile, dar respectă faptul că ăla e un loc public, pe care îl foloseşte, în acelaşi timp, încă o persoană.

5. Încă o chestie fără sens mi se pare vorbitul la telefon de pe hol. Eu nu înţeleg care e şmecheria. Vrei să nu te audă nimeni, nici măcar colega de cameră, atunci când porţi o discuţie la telefon? Păi plimbarea de-a lungul coridorului nu mi se pare cea mai privată chestie pe care poţi să o faci. Sau poate de fapt vrei să ne arăţi că ai telefon? Puţin probabil, toată lumea are în zilele noastre. Then what’s the point? Plus că mai şi deranjezi pe ceilalţi, ţipând la vreun nenorocit de interlocutor la ora 7 dimineaţa, că tu n-ai somn…

6. De proprietatea privată pot să spun mai multe. În primul rând, este interesant de observat că, deşi plăteşti chirie pe cameră, deci teoretic e a ta pentru o lună sau cât plăteşti, ţi se impune un program de vizite. Cum de nu aplică regulile generale pentru chiriaşi? Nu că m-ar afecta pe mine în mod deosebit, dar ca idee.

7. În plus, mi se pare ciudat că, în cazul în care ai semnalat o defecţiune în caietul de la poartă, fie ea minoră şi deloc urgentă, omul care se ocupă de ea vine dimineaţa, bate la uşă firav de vreo 2 ori, iar dacă nu sari repede din pat, bagă cheia şi descuie. Ce s-ar întâmpla dacă eu n-aş fi acasă şi apoi aş constata că-mi lipseşte ceva? Nu m-ar băga nimeni în seamă, că omul e de încredere. Dar eu cum pot avea încredere într-un om pe care nu l-am văzut la faţă?

8. Cel mai sigur este să încui uşa când n-ai chef de musafiri nepoftiţi. În cămin se împart chestii, de la taloane la solar, invitaţii în Vanilla, la cercei de vânzare. Enervantă este bătrânica ce-şi vinde cerceii hand made din cameră în cameră, care bate la uşă şi are obiceiul să cam intre dacă nu i se răspunde. Dacă eu eram în clipa aia la baie? A se citi mai sus cum stau cu încrederea în oameni necunoscuţi…

9. Dacă eşti mai studios de felul tău, ai de lucru în timpul anului şi colega de cameră are chef să asculte muzică şi să se uite la tv, poţi oricând să mergi în sala de lectură. Pregăteşte-te, însă, să înfrunţi privirea urâtă a portarului, când îl obligi să renunţe la telenovela preferată şi să revină în coşmelia lui (unde ar trebui să stea, de altfel, tot programul).

10. Last but not least, sala de lectură se umple în sesiune. Liniştea în încăpere este dezirabilă, dar nu prea uşor realizabilă, dat fiind că în prima parte a zilei o auzi pe administratoare cum ţipă la telefon sau la studenţii care nu ştiu că pot intra în biroul ei doar în anumite intervale orare, iar după-masa apar portarii, care vorbesc fără nicio jenă, la volum maxim, la telefon… asta că nu ascultă radio. Cum naiba să te mai concentrezi? Tot mai bine e în cameră…

Or mai fi şi altele, dar nu-mi vin încă în minte. Căminiştilor de acum sau de odinioară, pe la voi cum este (sau cum era)?

Comentarii Facebook

comments

8 Comments on 10 chestii pe care le înveţi în cămin

 1. eu
  February 18, 2010 at 5:39 pm (8 years ago)

  Mai ai multe de invatat 😛

  si da.. off-topic.. pentru fetele frustate care cheama politia la chefurile altora.. numai de "bine" 😀 (sunt vreo 2-3 in C16)

  Reply
 2. Radu
  February 18, 2010 at 8:30 pm (8 years ago)

  Ei puiule, inca nu ai vazut tot! Am stat vreo 4 ani prin C9 (camin de poli) si pot spune ca a fost si liniste in unii ani, a fost si galagie cateodata. In C9 nu erau bucatarii pe palier si fiecare se descurca cum putea prin camera, ca sa te distrezi iti zic ca isi prajeau si peste… Unii oameni nu se simt, iar daca tu nu le spui nimic asta inseamna pentru ei ca e totul ok! Daca galagia te deranjeaza nu ezita sa le spui direct si frumos sa dea muzica mai incet sau sa faca liniste si o sa te asculte, iar daca nu chemi politia e simplu! 🙂 In legatura cu dusurile si wc nu o sa se faca nimic, sedintele nu au efect, afisele nu au nici ele… Faptul ca locuiesti intr-un camin universitar unde sunt cazati masteranzi/doctoranzi si alte persoane "educate" nu inseamna ca totul e ok (educatia de la scoala nu tine loc educatiei de acasa).
  Pentru ca in camin viata sa fie "roz" ar trebui sa fie locuit de intelectuali adevarati, oameni de bun simt.
  Succes in continuare, o sa devi imuna la tot, cu toate relele viata de camin e frumoasa 🙂 asa ca profita de timpul in care stai acolo sa cunosti oameni noi, iar daca nuvrei asta macar profita de ocazia pentru a studia oamenii 😛

  Reply
 3. AlbastruVolatil
  February 19, 2010 at 5:29 pm (8 years ago)

  1. Preferai să te trezească femeile de serviciu cu certurile şi înjurăturile lor la 7-8 dimineaţa?
  2. Asta e ceva general, nu se întâmplă doar în cămine, există şi la bloc sau la casă vecini "binevoitori" care te intoxică cu mirosuri oribile.
  3. Râul Galben? Da, groaznic, la fel ca şi atunci când te duci la duş şi două din cele trei cădiţe sunt pline cu vomă. De-a dreptul încântător!
  5. În cămin nu prea ai cum să porţi discuţii intime la telefon decât dacă lipseşte colega sau colegele şi ai camera doar pentru tine. Am observat şi eu că unele persoane au obiceiul să zbiere la interlocutor de parcă m-ar interesa pe mine ce vorbesc ei.
  9 & 10 Sala de lectură? Am stat în două cămine (22C şi 11C) şi nici în unul, nici în celălalt nu mi-a plăcut sala de lectură. De ce? Păi, în 22C dacă stăteai să înveţi fie erai deranjat de echipele care lucrau la proiecte, fie se găsea vreun deştept care să se bage în seamă cu tine în ideea unei cuplări. Pe de altă parte, în 11C e destul de linişte, însă atât de linişte încât dacă îţi scârţâia scaunul se uita toată lumea la tine ca la un criminal în serie sau, dacă nu se întâmplă asta, eşti deranjat de personajele care se întorc din oraş şi ţin să-şi facă simţită prezenţa prin urlete tribale. Cea mai bună variantă este să găseşti o colegă de cameră de la aceeaşi facultate care are obiceiuri asemănătoare cu ale tale în ceea ce priveşte studiul.

  Oricum, sunt de părere că totul trece şi nu-i chiar capătul lumii dacă nu ai o viaţă perfectă în cămin. În unele ţări ale lumii, oamenii nu au nici ce să mănânce, iar noi ne plângem de nişte probleme cauzate exclusiv de lipsa celor şapte ani de-acasă.

  Reply
 4. Deme
  February 19, 2010 at 5:52 pm (8 years ago)

  @AlbastruVolatil: Măi, nu mă plâng. Cum spuneam şi pe complextm, eu voiam doar să-mi împărtăşesc observaţiile vis-a-vis de acest subiect, la fel cum fac cu multe alte teme. Asta nu înseamnă că e capătul lumii – viaţa în cămin, aşa cum e ea, are farmecul ei.

  Mulţumesc pentru că ai completat lista cu părerile şi observaţiile personale 🙂

  Reply
 5. arad
  December 4, 2010 at 10:56 am (8 years ago)

  între 74 şi 78 la fel, mai puţin mobilul, care nu exista:))))))

  Reply
 6. Ciobby
  June 25, 2011 at 12:59 am (7 years ago)

  în urmă cu un an am stat într-un cămin din Scoția. toate bune și frumoase. 10 tipi într-un fel de apartament mai mare. fiecare singur în cameră. bucătărie mare. 3 băi. curățenie.

  asta până când a ajuns un coleg (problema 1) din India. o prietenă cu care am fost la studii pe acolo a zis despre el că “tipu’ ăla pute prin pereți”. obișnuiam să aerisim după el ce pleca la ore. la un moment dat m-am enervat și i-am lipit un sticky note pe ușă cu mesajul “take a shower every now and then”. s-a supărat puțin. nu i-a trecut repede.

  problema 2: colegii mei uitau frecvent să-și spele vasele. s-au purtat discuții lungi pe tema asta, dar fără rezultat. la un moment dat au rămas pe masă niște farfurii cu bețe chinezești în ele. ne-am dus vreo 3 să-i spunem colegului din China să-și spele vasele. a negat că el ar fi cel în cauză, sugerând să vorbim cu tipu’ din Ucraina. nimeni n-a prins duma.

  problema 3: colegu’ din Franța făcea ceva master pe ecologie. a aflat că mai tot ce facem în lumea asta modernă e echivalat cu un anumit consum de energie, deci eliberează CO2 în atmosferă. a pus o cărămidă în rezervorul de la WC. nu știu pe unde a găsit-o. săptămânal ne trimitea câte un e-mail spunându-ne cum să ne limităm amprenta de carbon. într-un astfel de e-mail ne-a sugerat să stăm cât mai mult cu perdelele trase pentru a limita pierderea de energie termică prin ferestre. pe final, francezul evita baia. mirosul său era greu de diferențiat față de cel al indianului

  Reply
  • Deme
   June 25, 2011 at 10:41 am (7 years ago)

   Fiecare cămin cu problemele lui :))

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on 10 chestii pe care le înveţi în cămin

 1. Next chapter - Livin' la vida Deme
  July 18, 2012 at 3:38 pm (6 years ago)

  […] depinde ce gen de om eşti) poţi avea parte de muuultă linişte. Tot atunci am descoperit 10 comportamente mai neobişnuite pentru o copilă neiniţiată ca mine şi am făcut cunoştinţă cu pachetele cu […]

  Reply

Leave a Reply