Femei cu suflet de bărbat

Femeia zilelor noastre e diferită de cea de acum 25 de ani. Pe lângă faptul că a lăsat-o mai moale cu supravegheatul cratiţelor şi a trecut la activităţi mai intelectuale şi mai business sau că aspectul ei fizic ţine pasul cu inovaţiile în domeniul dietelor şi cosmeticelor, chiar şi imaginea ei în societate şi modul de a reacţiona în anumite situaţii au suferit modificări considerabile.

Într-o lume tot mai grăbită, mai rece, mai impersonală, manifestările emoţionale care odată o caracterizau se cam duc pe copcă. Pisicelile, alintatul, geloziile exagerate, telefoanele miorlăite în miez de noapte, insistenţele de a-şi căra iubitul la filme siropoase au ajuns să i se pară o latură pe care e mai înţelept să nu o afişeze. Sentimentele nu-şi mai găsesc atât de des exprimarea în cuvinte, că “poate se mai satură şi bărbatul ăla să mă asculte spunându-i cât mi-e de drag“. Şi în plus, nu vrea să rişte ca el să şi-o ia în cap (şi să creadă că gata, e a lui orice ar face), sau poate se teme să nu-l sperie grăbindu-se cu declaraţiile, sau şi mai rău, să pară o disperată sufocantă. Şi atunci tace şi-şi pune masca indiferenţei, închipuindu-şi că asta e calea cea mai bună de urmat. Că…nu trebuie să ştie cât ţin la el de fapt.

Inspirată de modelul Hollywood, femeia de azi tratează mult mai superficial relaţiile. Nu mai e aşa de sigură că vrea să se căsătorească, plus că admite posibilitatea de a face pasul ăsta de mai multe ori. S-a obişnuit cu ideea că tipul agăţat cu o seară înainte o să rămână, cel mai probabil, un one night stand care nu o va mai căuta vreodată. S-a obişnuit cu însăşi ideea de one night stand, acea legătură strict fizică pe care nu ar fi conceput-o cu câţiva ani în urmă şi pe care o considera ceva lipsit de respect la adresa ei. A învăţat să fie inventivă în pat, să lase jena deoparte, să simtă cu corpul mai degrabă decât cu sufletul.

A încercat să se plieze pe dorinţele bărbatului
(aşa cum şi le imaginează ea): este deschisă, dezinhibată, nepisăloagă, chill, uneori infidelă (deşi nu ăsta era scopul bărbatului, care încă se mai simte jignit de manevră), nu comentează dacă el uită să o sune 2 zile şi îl înţelege dacă el vrea să iasă de 4 ori pe săptămână cu prietenii la bere. Şi ştie că n-are de ce să fie geloasă, pentru că instinctul îi spune când ceva nu e în regulă. E o femeie cu suflet simplificat, de bărbat – încearcă să nu-şi bată prea mult capul cu vreun drob de sare care ar putea să o lovească în cap.

Într-un cuvânt, femeia (care se crede) modernă a devenit tolerantă. Poate prea tolerantă – dar asta depinde de persoană şi de cât e de dispusă să lase de la ea. Pare că nimic nu o afectează, pentru că a învăţat cum să-şi mascheze slăbiciunile, cum să ascundă faptul că este totuşi fragilă. Vulnerabilă. Femeie. Sexul slab. Are mereu aerul că nu-i pasă de întorsătura pe care o iau lucrurile – chiar dacă o loveşti în locul cel mai dureros, în cea mai sensibilă cută a sufletului, este prea demnă pentru a-ţi oferi satisfacţia de a o vedea suferind. La ce i-ar folosi? Nu vrea să fie catalogată drept o femeie proastă care s-a lăsat rănită, “încă una care suferă din dragoste”.

Şi totuşi… Te-a amăgit. Dacă este expertă în ceva, aceea e arta de a părea. Pentru că, deep down, chiar îi pasă, mai mult decât ar putea să arate sau să exprime în cuvinte. Este convinsă că a învăţat să se ataşeze emoţional cu precauţie – întâi El trebuie să facă dovada că merită, şi-apoi e safe – însă nu-i iese întotdeauna, că-i om şi ea. Se frământă, însă doar atunci când este singură, ea cu sufletul ei şi secretul e în siguranţă. Se consumă, pentru că vrea să fie totul bine. Se agită, pentru că vrea să se simtă în siguranţă şi-şi doreşte în secret (de cele mai multe ori, nici măcar ea nu realizează chestia asta) ca cineva, într-o zi, să ajungă să-i cunoască şi partea asta, din spatele măştii sociale, şi să o iubească. Exact aşa cum este.

Comentarii Facebook

comments

10 Comments on Femei cu suflet de bărbat

 1. daniela
  May 8, 2010 at 8:00 pm (8 years ago)

  ai pus frumos problema…si-mi place quote of the week:))

  Reply
 2. Deme
  May 8, 2010 at 8:10 pm (8 years ago)

  Mersi 🙂 Cât despre quote, în momentul în care reciteam articolul ca să depistez eventualele greşeli, mi-am dat seama că e în ton cu el 🙂

  Reply
 3. Anonymous
  May 9, 2010 at 2:21 pm (8 years ago)

  dincolo de mesajul tau … observatie … "Femei cu suflet de bărbat"
  sufletele nu se catalogheaza dupa sex(M, F) … a soul is something else.

  Reply
 4. Deme
  May 9, 2010 at 2:26 pm (8 years ago)

  Am explicat în text exact la ce m-am referit şi ce am înţeles prin sintagma din titlu:

  "E o femeie cu suflet simplificat, de bărbat – încearcă să nu-şi bată prea mult capul cu vreun drob de sare care ar putea să o lovească în cap."

  Atât şi nimic mai mult 🙂

  Reply
 5. Cristina_TM
  May 9, 2010 at 4:02 pm (8 years ago)

  Foarte bun articol. Felicitări. Multă dreptate ai în ce scrii tu aici, pentru că da, noi, femeile ”moderne” chiar ne-am simplificat modul de a manifesta ceea ce simțim. Atât timp cât nu uităm uneori să fim femei, după părerea mea e totul în ordine.

  Reply
 6. Catalin Velimirovici
  May 9, 2010 at 7:31 pm (8 years ago)

  Foarte bun articolul, bine structurat şi asamblat as always. Acum că ai pus în cuvinte imaginea femeii "moderne" aştept cu nerăbdare un articol despre ce exact vrea femeia asta moderna. Sigur vrea să fie descoperită, acceptată şi iubită, şi pe urmă? Ce vor femeile de fapt de la propria lor persoană, de la bărbaţi, de la viaţă, care sunt priorităţile în ziua de azi. Men are children, but after a day of playing around we want our mommy, vrem stabilitate (aia plictisitoare şi monotona) Mi se pare mie sau femeile din ziua de azi fug de asta ca de ciuma? Me confused…

  Reply
 7. Deme
  May 9, 2010 at 9:45 pm (8 years ago)

  @Cristina: Mersi de apreciere 🙂

  @Cătălin: Dragul meu, când femeia modernă va şti exact ce vrea de la propria persoană, bărbaţi şi viaţă, apoi fii sigur că voi scrie despre asta. Cât despre ultima parte, dacă aş vorbi strict pentru mine… da, încerc să evit monotonia, pentru că liniştea mă plictiseşte 🙂

  Reply
 8. Song of the stars
  June 4, 2010 at 11:03 am (8 years ago)

  Deme stie sa provoace la gandit 🙂

  Sunt de acord cu ideile astea si pot sa aduc si viziunea mea ca individ de sex opus.

  Mie mi se pare oarecum trista ideea de "femeie cu suflet de barbat" insa mi se pare si ca atitudinea asta a devenit o necesitate.

  Si mie imi plac relatiile romantice, unde exprimarea acelui "cat imi esti de drag" continuu prinde bine ambilor parteneri … insa …

  Cand eram in Romania simteam permanent apasarea si viteza vietii cotidiene unde nu te poti baza pe nimic si trebuie sa lupti din greu pentri fiecare ocazie pentru ca se prea poate sa fie unica. Simteam pur si simplu ca nu-mi mai pot permite sa-mi petrec timpul cu "dragalasenii" (desi incercam, cat sa nu o las pe Ea sa se simta neglijata) desi voiam sa fac asta insa la finalul zilei era epuizat nu neaparat dupa munca, ci datorita infinitelor calcule menite sa ma linisteasca, sa ma asigure ca sunt pe drumul cel bun care va duce spre un viitor pentru ca merita trait.

  Acum … e alt univers, pur si simplu.

  Reply
 9. B.
  October 8, 2010 at 9:54 am (8 years ago)

  Trist dar adevarat !

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Femei cu suflet de bărbat

 1. S de la Schimbare - Livin' la vida Deme
  September 1, 2011 at 10:14 pm (7 years ago)

  […] laturi ale personalității foarte bine conturate și distincte . Obișnuiam să fiu o femeie cu suflet de bărbat. Obișnuiam să chiar cred toate astea și să fiu pesimistă în legătură cu găsirea unei […]

  Reply

Leave a Reply