I de la Ignoranţă

Că trăim într-o lume a tehnologiei, nu mai e un secret pentru nimeni. Dacă eu mă jucam la grădiniţă cu cărţi de colorat, copiii din ziua de azi se nasc cu mouse-ul în mână şi la 10 ani îmi spun cum să-mi aleg un laptop performant. Ca să ţină pasul cu dezvoltarea, chiar şi adulţii învaţă să lucreze cu calculatorul pentru a-şi uşura munca. Privind în ansamblu, am putea crede că toată lumea ştie cum se foloseşte această minune a secolului XX. Ei bine, am aflat recent că lucrurile nu stau chiar aşa.

În urmă cu câteva zile, în timp ce-mi făceam proba la unul din magazinele din mall, prinzând câteva momente fără clienţi, le-am întrebat pe fetele de acolo dacă merge internetul pe computerul firmei. Una din ele se duce să verifice, reuşeşte cumva să iasă din fullscreen-ul programului cu care lucrăm şi găseşte până la urmă Internet Explorer-ul. Se deschide pagina clasică about:blank, moment în care tipa se blochează şi o întreabă pe cealaltă cum să facă. Mă amuz. I se răspunde “păi scrie şi tu acolo, www google punct ro“, după care îi mai arată şi unde anume trebuie să insereze chestia asta, că fata era cam dezorientată. Eu deja zâmbeam pe sub mustaţa pe care nu o am.

Apogeul? Draga domnişoară tastează cu seninătate în adress bar “www [spaţiu] gogle.ro“, dă un Enter şi se miră că nu i-a găsit nimic. Verifică adresa să fie bine, e mulţumită de ceea ce vede şi deja începe să se irite că rezultatul afişat nu este cel dorit. În sinea mea, mă prăpădeam de râs, dar la suprafaţă m-am stăpânit şi i-am spus “vezi că ai uitat un o la google“, la care ea: “unde? am pus .ro“. Am dat-o uşurel la o parte, am făcut corectura sub privirea ei mirată şi… abracadabra! sigla multicoloră ne zâmbea amândurora. Nu am mai fost suprinsă când a căutat “yu toube“, deja îmi făcusem oricum o idee despre cât de mult se pricepe în domeniul ăsta.

Întrebarea rămasă nerostită este: măi frate (sau soro, în cazul ăsta), cum poţi să nu ştii nişte chestii atât de elementare? Cred că şi bunica ştie cum se scrie google, un cuvânt atât de utilizat, încât a fost inclus şi în dicţionar prin 2007. A, şi tipa mai terminase şi Litere, la engleză-franceză (dacă era ruso-poloneză, poate mai avea o scuză). Peste toate astea, din toamnă va lucra în învăţământ. Multă baftă ei, dar mai ales ghieţilor copchii pe care îi va îndruma…

Sursa foto
Postare din seria Articole-alfabet

Comentarii Facebook

comments

5 Comments on I de la Ignoranţă

 1. Cristina_TM
  June 24, 2010 at 7:16 am (8 years ago)

  Da, unul din multele specimene nefericite de la Litere. Imi amintesc de cateva din fostele mele colege, care in anul 4 invatau sa foloseasca Office Word sau isi trimiteau Licenta la tehnoredactat ca nu se descurcau cu calculatorul.

  Unii traiesc inca in secolul trecut. Si, cum zici tu, vor fi profesori sau sunt deja. Groaznic.

  Reply
 2. Ovi
  June 24, 2010 at 7:56 pm (8 years ago)

  Foarte tare tipa.. ii tru, pe bune! Mi-ar placea sa o cunosc 😀

  Reply
 3. Cristina
  June 26, 2010 at 10:04 am (8 years ago)

  Simt că dacă ar veni un străin in România l-aş ţine departe de tot ce inseamnă incultură.Adică de tot.
  Chiar scriam pe blog despre o tipă care a folosit un calculator pentru a aduna 3.4 lei cu 25 de bani.Deci..

  Reply
 4. Deme
  June 26, 2010 at 10:25 am (8 years ago)

  @Cristina: Păi cred că atunci l-ai caza la tine :)) Sau l-ai duce prin ţară cu o pungă de Kaufland în cap? A, nu, că prostia se şi aude…damn. Ce soluţii propui? :))

  Reply
 5. Cristina
  June 26, 2010 at 11:40 am (8 years ago)

  Mda,mai greu:)).Bietul om va trebui pregătit.Probabil îl voi duce la o comedie proastă,îl voi pune să işi imagineze o situaţie mai rea,după care îi fac un tur al României:))

  Reply

Leave a Reply