Taste Africa


Nu, n-am de gând să scriu încă un articol despre nebunia de la televizor, cu campionate mondiale de fotbal asurzite de vuvuzele, ci vreau să vă împărtăşesc puţin dintr-o plăcere simplă pe care am trăit-o în urmă cu doar câteva ore. Ce să fie, ce să fie?

Mai bine începem cu începutul. În urmă cu vreo 10-15 ani, când eram eu copiluţă în primii ani de şcoală, nu erau prea multe feluri de dulciuri, aşa că cea mai la îndemână ciocolată era Africana. Într-un ambalaj simplu de hârtie galben cu verde, cu 2 palmieri aşezaţi central şi cu logo-ul maro, era prilej de mare bucurie când primeam câte una şi nu trebuia să o împart cu soră-mea. Mergea de minune cu sucul la tec, batoanele Kiss cu căpşuni, gumele Cindy şi Zoohour, batoanele de glucoză, îngheţata Panda de la Napoca (chiar, nici nu mai ştiu de când n-am mai mâncat una) sau eterna vafă, cu inimioarele Finetti, cu Bonibonul…

Apoi am dat de Poiana, care era marfă de lux. Apoi a mers tata prin străinătăţuri şi ne-a adus bomboane mentolate cu denumiri şmechere, diverse tipuri de ciocolăţele, Haribo… eram în culmea fericirii, pentru că nu se găseau în România pe vremea aia. Între timp au crescut şi la noi supermarketurile ca ciupercile după ploaie, oferta s-a diversificat, iar noi avem tendinţa de a cumpăra tot ceea ce e străin (deci automat superior, în mintea noastră). Nu mai mâncăm Vis, ne luăm Bounty. Nu mai bem Frutti Fresh, vrem Granini. Africana e pentru copii săraci, noi vrem Milka super huge cu cremă din lapte de crocobaur şi fructe pe care nu le ştim pronunţa. Untul de Albalact e prea tare, noi vrem President, că-i mai cremos… şi uite-aşa.

Ei bine, azi am sfidat coada de la ciocolată extrafină şi m-am dus aţă într-un colţ uitat de lume, ce-şi plângea în linişte lipsa de clienţi. Acolo stătea ea, ciocolata cu gust de copilărie şi ambalaj puţin modificat şi resigilabil, să respecte normele actuale. M-am grăbit să o achit şi am desfăcut-o, pe jumătate curioasă (oare şi-a păstrat reţeta?), pe jumătate cuprinsă de îndoială (oare poţi obţine o ciocolată okey la un preţ atât de mic?). Nu am fost dezamăgită. Am savurat şi analizat prima bucăţică din ea cu ochii închişi, iar în mintea mea s-au topit brusc 10 ani – dubioasă senzaţie, pe care am prelungit-o până ce ultima firimitură maronie şi-a găsit împlinirea alături de papilele mele gustative.

În concluzie, dacă ieri făceam baloane de săpun în mijlocul magazinului de cosmetice, astăzi am stat ca un copil, mâncând zâmbitoare o ciocolată, pe-o canapea din centrul mallului… şi pot să jur că niciunul din oamenii grăbiţi care m-au privit cu mirare nu era mai fericit decât mine în acele momente 🙂 Dar tu, tu ce-ai făcut recent ca să te simţi copil?

Comentarii Facebook

comments

6 Comments on Taste Africa

 1. Milorad Velimirović
  July 6, 2010 at 5:25 am (8 years ago)

  Recent, aşa ca să mă simt copil, am cumpărat ultimul număr al revistei "Hustler", un pachet de Carpaţi (din păcate cu filtru) şi o sticlă de vodka Săniuţa…şi le-am savurat pe toate odată. I had a special childhood :-|, don't judge me, fiecare cu copilăria din dotare :-p

  Reply
 2. daniela
  July 6, 2010 at 9:41 am (8 years ago)

  am facut pizza cu paine …in loc de aluat-felii de paine…yumii!mancam tot timpul cand eram mica.

  Reply
 3. Milorad Velimirović
  July 6, 2010 at 10:23 am (8 years ago)

  Recent, aşa ca să mă simt din nou copil, am cumpărat ultimul număr al revistei "Hustler", un pachet de Carpaţi (din păcate cu filtru) şi o sticlă de vodka Săniuţa…şi le-am savurat pe toate odată. I had a special childhood :-|, don't judge me, fiecare cu copilăria din dotare :-p

  Reply
 4. ordinarul
  July 8, 2010 at 6:58 pm (8 years ago)

  Confesiile unui ordinar: nu m-am simtit niciodata copil. Ba, de fapt, imi aduc aminte ca babacu ma caftea des cand eram plod. Nu eram docil, ca aialalti cu care faceam prostii. Deci, recent, ca sa ma simt iarasi ca un copil (vorba vine) mi-am luat-o in freza de la 3 insi care n-au inteles sensul cuvantului "sarcasm". Cand mi-a venit primul picior in mecla parca l-am vazut pe babacu cu coada de la ciocan.

  Reply
 5. Deme
  July 8, 2010 at 9:11 pm (8 years ago)

  @Milorad şi ordinarul: eh, copilăriile voastre au fost mai…diferite 😀

  Reply
 6. ordinarul
  July 9, 2010 at 4:02 pm (8 years ago)

  "Diferite" e, cum sa zic, un termen nepotrivit. Cauta altul.

  Reply

Leave a Reply