România va fi eco

Nu, toate campaniile “verzi” nu o să îşi facă brusc treaba şi nu ne vor scutura pe noi, ca popor, din ignoranţă. Nu o să sortăm gunoiul prea curând, nici nu cred că vom renunţa aşa uşor la pungile de plastic, plus că toată lumea ştie cât de bine se asortează mucurile de ţigară cu modelul biscuiţilor de pe trotuar. Totuşi, guvernul cel de toate zilele ne ajută să facem un pas spre civilizaţie cu un nou val de scumpiri. Ce are primăria cu prefectura? Păi, e cât se poate de logic.

Ca să dea bine la FMI, guvernul le dă voie mai multor companii de stat (care înregistrau pierderi serioase) să mărească preţurile – Termoelectrica, CFR, Metrorex sunt doar câteva dintre ele, alea care ne dor mai tare. Şi uite-aşa ajungem la modul în care vom deveni noi eco: păi dacă preţul curentului creşte (IAR!), vom învăţa să stingem becul. Nu doar de Earth Hour, ci chiar şi atunci când nu ne filmează şi pozează nimeni – la noi acasă, unde de obicei suntem nişte bezmetici risipitori.

Next, CFR şi Metrorex. Dacă până acum bucureştenii făceau economie la benzină şi circulau cu metroul, sunt curioasă câţi îşi vor scoate din debara, cât de curând, bicicletele prăfuite, le vor lustrui şi repune în funcţiune. Nu ştiu de ce am senzaţia că scumpirile astea vor fi semnificative, având în vedere de câtă vreme le aşteaptă. Cât despre CFR, ei săracii şi-aşa îşi cam pierduseră din clienţi şi umblau garniturile astea faine pe jumătate goale – ei, acu’-i acu’. Eu o să merg mai rar acasă, românul de rând îşi va vizita mai puţin neamurile din capătul celălalt al ţării… pe termen lung, asta ar putea duce la desfiinţarea unor linii. Prin urmare, se va economisi curent la nivel naţional.

Aşa că vedeţi că nu-i dracul aşa de negru? E drept că în prima fază vom cheltui mai mult, asta până ne acomodăm. Apoi vom învăţa să mergem mai mult cu bicicleta (numai bine, tăiem şi abonamentul la sală, că e criză), să ne placă iar pe întuneric (hmm, cum sună “cină la lumina lumânării”, romanticilor?)… A, şi dacă tot devenim aşa eco din proprie iniţiativă (sau mă rog, cu factura la ochi), poate nu se vor mai băga atâţia bani în campanii pro-natura şi punem naibii de nişte drumuri mai de Doamne-ajută…

Comentarii Facebook

comments

Leave a Reply