5 cadouri nu-prea-geniale

Că tot vin Sărbătorile de iarnă, cu valoare mai mult materială decât spirituală în ultimii ani, lumea începe din nou să dea iama în vitrinele magazinelor ca să aleagă cadouri. Multe lucruri se schimbă de-a lungul timpului, însă sunt câteva chestii care rămân parcă înțepenite în mintea oamenilor. Cadourile-clișeu sunt una din aceste chestii.

1. Ramele foto

Te-ai trezit în Ajun de Crăciun că ai amânat cam mult cumpărarea cadourilor, iar acum nu mai ai nici timp, nici chef, nici inspirație să alegi ceva mega-original. Și-atunci îți vine brilianta idee: Gata, îi iau o ramă foto. Cu fluturași, inimioare, ursuleți, mașinuțe și alte cele, o împachetezi fain-frumos și o vâri într-o plasă cu Moș, și gata-i treaba!

Ca fapt divers, vreau să-ți spun că ăsta nu mai e demult un cadou inspirat. Și nici albumele foto, pe care scrii tremurat, într-un acces poetic, despre imortalizarea clipelor fugare, a lucrurilor efemere. Oamenii nu-și mai scot pozele pe hârtie, ca să le pună în ramă – le păstrează pe calculator. Nu mai fac albume pentru fiecare eveniment – postează totul pe facebook. Simplu. Eventual ai putea să te modernizezi și să-i cumperi o ramă foto digitală, dar oricum e sec. Expirat. Găsește ceva mai bun anul ăsta…

2. Lumânările parfumate

Așa, te-ai gândit că după ce i-ai umplut omului casa de rame foto goale, e timpul să îl intoxici puțin. Iei un set din-ăla mortal de lumânărele cu măr și scorțișoară, să simtă și el că-i Crăciun. Ce contează că omul e alergic la mirosuri de-astea “tradiționale”? (apropo, eu n-am auzit decât recent de măr cu scorțișoară ca fiind special treat de Crăciun, voi chiar aveați așa ceva în copilărie?) Oaaai, sau și mai bine, din-ăla cu miros de brad (că și-așa anul ăsta și-a cumpărat Gigel unul artificial) – ce dacă miroase ca și Domestos? Sigur îi place!

Umm, nu. Nu cred că e o idee așa de bună, mai ales dacă nu cunoști bine persoana. Poate că pe tine te încântă suportul în formă de crocozaur cu zăpadă pe căciulă și lumânările cu miros de portocalovanilie, dar s-ar putea ca destinatarul să se apuce de tușit și strănutat numai când aude de ele. Eu zic să nu te riști, că dup-aia poate te pomenește omul că i-ai transformat casa în capelă, cu luminițele tale cerate cu tot.

3. Ceva de îmbrăcat

O altă tendință când vine vorba de cadouri e să alegi ceva care să îi fie util. Un pulover, o pereche de papuci (nu râdeți, cunosc destule cupluri ca-și cumpără reciproc adidași de Crăciun), un fular cu căciulă, o cravată. Sunt deja chestiile clasice, izvorâte din aceeași lipsă de inspirație.

Nu știu, poate sunt eu dereglată, dar nu consider că un cadou ar trebui să fie neapărat foarte util. E cadou, adică o chestie pe care aș vrea să o am, dar nu consider că beneficiile pe care mi le aduce îi justifică prețul, așa că nu mi-o cumpăr eu. Dar chiar aș vrea să o am. Lăsând la o parte faptul că s-ar putea să nu-mi vină bine, papuci, bluze, fulare chiar pot să îmi cumpăr și singură…

4. Ceasurile

O altă idee aparent salvatoare e goana după ceasuri. Sunt frumoase, mai simple sau mai înzorzonate, mai colorate sau în culorile clasice, stil brățară sau cu curea de piele/cauciuc, rotunde, dreptunghiulare sau pătrate… Te gândești că la așa ofertă, mergi la sigur, dar chiar crezi că e așa de ușor să alegi ceva pe placul omului? Ei bine, ar trebui să iei în calcul și că s-ar putea să nu fie pe gustul lui, dar poate îl va purta de câteva ori ca să nu te jignească, după care fie îl aruncă într-un sertar mereu închis, fie aplică planul B.

Cred că ești destul de familiar cu fraza “Stai mă, că am primit eu de la mătușa din Germania un ceas, merge țais… hai să i-l dau pe ăla”. Ceasul e unul dintre lucrurile fără prea multă personalitate și personalizare, pe care poți să le pasezi dacă nu îți plac (cam ca și mărțișoarele). Tu chiar vrei ca omul ăla să nu rămână cu nimic de la tine?

5. Cănile

Ce alt moment mai potrivit să trântești în plăsuța omului o cană, decât Sărbătorile de iarnă? E evident că omul o să bea ceai, vin fiert, ciocolată caldă și alte lichide încălzitoare de trup și suflet, așa că ce-ar fi să-i iei un porțelan în formă de glob, fulg, Moș , sanie sau mai știu eu ce?

Trebuie să te dezamăgesc, dar nu o să îți dau premiul întâi cu coroniță pentru ideea ta unicat. Știi că există șanse foarte mari ca persoana respectivă să mai primească vreo 2-3 recipiente cu coadă (li se mai zice și căni) cu motiv de Crăciun…și asta doar în anul curent. Cu ce a mai primit în ultimii ani, e foarte posibil să aibă deja o colecție frumoasă de cești cu tot neamul lui Moș Crăciun, cu fiecare ren în parte și cu 50 de tipuri diferite de peisaje acoperite de zăpadă. Deci dacă aș fi eu în locul tău, m-aș mai gândi…

Bun, și ce-am vrut să spun cu textul ăsta kilometric? Că ar fi tare frumos să mai ieșim din clișee. Să dăm măcar aia doi bani ce arată că ne pasă, să ne gândim la cei dragi mai devreme de 24 decembrie și să încercăm să ne dăm seama ce li s-ar potrivi. Poate le facem ceva handmade, poate le surprindem accidental vreo dorință de care încă nu și-au dat seama și poate chiar putem să le-o realizăm. Garantez că valorează mai mult decât un cadou standard, pentru toate ocaziile, sau o bijuterie de aur ce cântărește 1 kilogram…

Comentarii Facebook

comments

4 Comments on 5 cadouri nu-prea-geniale

 1. Eugen
  November 28, 2010 at 11:58 am (7 years ago)

  Oh, câte tricouri cu mesaje “simpatice” am primit de ziua mea. Bune de dormit în ele și cam atât.

  Reply
 2. Andrei
  December 1, 2010 at 11:42 am (7 years ago)

  Ca sugestie de cadou, anul asta am facut cadou un leopard! Ma rog, poate unii stiu despre ce e vorba: organizatii pt protectia animalelor (gen WWF, born free foundation) ofera “pachete de adoptie” pentru animalele pe care le au in grija (simbolic, primesti un certificat de adoptie valabila un an, informatii despre animalul ales de trei ori pe an, poza, istoria animalului si eventual un animalut de plus). Teoretic primesti si drepturi de vizitare (dar ma rog, born free foundation are un parc in Africa, daca chiar vrei sa mergi).

  Reply

2Pingbacks & Trackbacks on 5 cadouri nu-prea-geniale

 1. Clișeica bucurie de a dărui - Livin' la vida Deme
  November 1, 2011 at 2:00 pm (6 years ago)

  […] calendar în așteptarea zilei de naștere, când va trebui să mă mulțumesc iar să cumpăr vreo chestie din-aia banală, comună, 3 la 10 lei ca valoare simbolică, ceva clișeu pe care nimeni nu vrea să îl primească, […]

  Reply

Leave a Reply