Eu nu înțeleg

Ideea de playback. De ce ai face așa ceva la un concert, unde fanii tăi plătesc (de cele mai multe ori) biletul ca să te vadă PE TINE cântând, că altfel putea la fel de bine să asculte CD-ul? De ce ai merge la o emisiune să dai din buze în fața unui microfon închis, știind prea bine că într-un colț de ecran apare minunatul cuvințel care te face să arăți ca un prost? Ce, vrei să ne arăți că știi să mimezi?

Azi dimineață (de fapt e ieri, până citiți voi articolul ăsta) era o fufuliță invitată la Neața cu Răzvan și Dani. Și se scălâmbăia aia pe-acolo, ca și cum ar fi pus suflet cu adevărat în cântarea mută pe care ne-a arătat-o.  Și se unduia. Și făcea scheme de apropiere/depărtare cu microfonul. Ea chiar se considera mai credibilă prin toate chestiile alea, sau voia de fapt să ne sugereze calitățile sale ascunse de… (nu mai contează)?

Știți ce cred eu? Cred că ar fi mai frumos și mai corect ca, dacă ai chef să chemi într-un studio o pisi cu vocea veșnic răgușiță și-n piuneză, să pui frumos piesa înregistrată  ca să ruleze în fundal în timp ce schimbi 3 vorbe cu respectiva. Adică, dacă tu știi că e o interpretare falsă și noi știm aceeași chestie, măcar nu ne mai lua de fraieri și nu mai da din buze așteptându-te să fim convinși că aia chiar e vocea ta reală și neprelucrată. Nu de alta, dar poate se mai întâmplă să ții microfonul invers sau ceva…

 

…că bine ziceau Parazițiiplayback poa’ să facă și o surdo-mută…

Comentarii Facebook

comments

4 Comments on Eu nu înțeleg

 1. Valy
  March 18, 2011 at 1:19 pm (7 years ago)

  E veche asta cu playback-ul. Ideea de baza e una singura: televiziunile nu au nici acum conditiile necesare pe care sa le ofere unui artist ca sa faca live. Sunt foarte putine studiouri/emisiuni unde se poate face live cu adevarat.

  Cunosc artisti care au refuzat sa intre in anumite emisiuni tocmai din cauza ca nu puteau face live. Ce-i drept artistii aia sunt tot mai rari si majoritatea accepta sa mearga pe playback ca sa castige bani de o paine.

  La concerte insa e alta situatia: acolo NU ai nicio scuza! Acolo ori faci live ori te duci acasa!

  Reply
  • Deme
   March 18, 2011 at 1:35 pm (7 years ago)

   Știu că discuția e veche… și tocmai de-asta mă miram că playback încă se face la greu.

   Ok, televiziunile nu pot asigura condițiile unei interpretări live, am înțeles. Dar atunci nu ar fi mai okey să scoată partea aia jenibilă cu mimatul și să găsească altă metodă de a-i promova artistului respectiv cântecul? Nu zic că ideea mea de a rula melodia pe fundal e genial de strălucită, dar mă gândesc că, dacă cineva chiar ar fi interesat de acest aspect, s-ar putea găsi o soluție mai bună. Părerea mea 🙂

   Reply
 2. Lucius Fascius
  March 18, 2011 at 2:34 pm (7 years ago)

  Partizan au protestat acum cativa ani la un festival care ii obliga sa faca playback (imi scapa numele, ceva de genu Cerberul de Haur), tinand microfoanele invers si dansand aiurea pe scena. Dar Partizan au adunat in TM cu greu 50 de oameni acum cateva zile la concert, in timp ce un simulacru saltaret cu 2 instrumente si o voce trase prin laptopul unuia care cica “e la moda” a adunat in aceeasi seara, acelasi oras peste 2500 de spectatori. Asta e publicul – daca nu te taxeaza pentru folosirea exclusiva a unui sintetizator (mare inventie, orice cumparator poate sa o foloseasca in ziua de azi) si a unor inregistrari, aruncate pe post de laif, atunci publicul asta primeste.

  Reply
 3. jack
  March 19, 2011 at 3:45 pm (7 years ago)

  Vali si lucius au dreptate. Nici nu merita dezbatut subiectu.
  Feel a lui Robbie Williams, de exemplu, nu poate fi cantata live ca originalul, nici macar apropiat de original. 🙂

  Reply

Leave a Reply