Gândeşti diferit? Schimbă oraşul!

Am dat din întâmplare peste un articol din cel mai cunoscut ziar de acasă, Ziarul Unirea. Dat fiind că am avut prea multe de spus şi ar fi ieşit un comentariu prea lung, o să dau replica aici, în caz că interesează pe cineva o părere mai din afară.

Am plecat din Alba Iulia acum 2 ani, pentru a face facultatea in Timisoara. S-au ţinut şi aici Lecturi urbane, am chiar participat la vreo 2 din ele, şi de fiecare dată au existat păreri pro şi contra în egală măsură. Dacă unii au spus că sunt un pas înainte pentru cultură, alţii le-au reproşat că sunt doar de faţadă, am trecut peste, fiecare şi-a văzut de oala lui. În fond, este o ţară liberă şi fiecare are dreptul de a-şi susţine părerea, nu?

Ei bine, la mine acasă nu cred că am şanse să văd prea curând aşa ceva. Dacă unul se declară împotriva acţiunii (sinceră să fiu, îi înţeleg într-o oarecare măsură motivele – dar despre asta, cu altă ocazie), i se dedică 2 paragrafe în articol, pe principiul: “Cum, dom’le, a îndrăznit să aibă altă părere? Mai ales că e blogger, deci clar, mult sub limita de inteligenţă necesară pentru a avea acest drept… ”

Serios, eu nu văd de ce vă agitaţi atât. Adică  nu e ca şi cum le-ar fi dat în cap celor care au luat cartea în mână la Lecturi urbane, sau ca şi cum ar fi pornit o manifestaţie în stradă, acuzând participanţii că sunt tocilari sau ipocriţi şi deranjându-le evenimentul. Pur şi simplu, a avut o părere diferită şi şi-a exprimat-o liber pe blogul personal. Nu văd care e problema… dacă te deranjează, nu citeşti. E atât de simplu.

Cât despre concursul Comoara din Cetate (că tot promitea d-nul Hănţulescu în comentarii că va investiga tot ce ţine de el), eu nu văd ce aveţi de obiectat. Adună participanţi? Adună. Ştie România ce se întâmplă la Alba Iulia? Ştie, căci se scrie (culmea, tot pe blogurile alea irelevante, cu mii de cititori pe zi ). Se fac scamatorii cu premiile? Din ce am auzit eu, lumea şi-a primit banii. Atunci care e problema? Vă deranjează că lumea caută comori şi poate mai reţine din zbor câte-o informaţie interesantă despre Cetate (că nu ştiu câţi au stat până acuma să caute pe google sau wikipedia istoria ei)? Vă deranjează că se vorbeşte bine de Alba Iulia? Sau, de fapt, vă deranjează că nu aţi avut voi ideea, aşa că încercaţi să aflaţi nod în papură culoarea lenjeriei intime a celor care se ocupă de proiect, în ideea că poate-poate reuşiţi să prindeţi vreun “fapt şocant” şi să faceţi asocieri politice?

Să vă spun sincer, mie nu îmi pasă care sunt dedesubturile (presupunând că ele chiar există), atâta timp cât pot spune cu mândrie că vin din Alba Iulia. Oraşul unde există o cetate bine pusă în valoare. Oraşul unde, mai nou, ai ce vedea – mai un schimb de gărzi, mai un curs de echitaţie,  mai un Traseu renovat… Oraşul care a prins viaţă şi începe să fie tot mai vizibil pentru restul ţării, atât în online, cât şi în offline. Din partea mea, putea să fi fost şi UDMR-ul în spatele acestor acţiuni, că le-aş fi aplaudat eforturile.

Dar în fine, prea multe am zis şi sunt convinsă că cei cărora mă adresez nu au răbdare să citească atât de mult pe un monitor – poate ar fi fost mai eficient să-mi fac un flyer. Oricum, nu m-ar suprinde să fiu luată în vizor şi să-mi fie desconsiderat prezentul articol, pentru simplul motiv că în cartea mea de muncă nu scrie jurnalist – sunt doar o scriitoare de blog în timpul liber, deci clar, le ţin partea bloggerilor mei “cu inteligenţă detaşabilă”, că doar sunt de-ai mei şi oricum, ne citim doar noi între noi, deci ar fi culmea să nu ne susţinem unii pe alţii. Măcar bine că am terminat liceul acum 2 ani, altfel poate mă mai trezeam şi cu tinicheaua “bac-less” legată de coadă…

Comentarii Facebook

comments

3 Comments on Gândeşti diferit? Schimbă oraşul!

 1. INTJ
  July 13, 2011 at 5:51 pm (7 years ago)

  welcome to the jungle! … adica-n lumea reala unde, in afara banului, nimic nu prea mai conteaza. iar daca corespunde suma, chiar si ce-a mai ramas se transforma-n marfa de vanzare.

  Reply
 2. daninho
  July 17, 2011 at 4:46 pm (7 years ago)

  … era mai fain la Sibiu (la facultate) 😀

  Reply
 3. Cornelia
  February 23, 2012 at 4:50 pm (7 years ago)

  Lasa ca bifez eu la cititori nebloggeri 😉

  P.S.: Sngurul blog pe care mi l-as face ar fi unul culinar, dar cum sunt atat de multe… prefer sa experimentez si sa-mi trec retetele in caietul virtual 😀

  Reply

Leave a Reply