13,99 lei

Atât am plătit pentru ediția de miercuri a ziarului Gazeta sporturilor – pe care, după cum probabil bănuiți, nu îl cumpăr și nu îl citesc niciodată. Evident că nu dădeam banii pe el nici de această dată, dacă nu venea la pachet cu o carte scrisă de Federic Beigbeder…numită, cum altcumva, 13,99 lei (99 francs, apoi 14,99 euro în titlul original).


Am vrut să o cumpăr încă de când am văzut-o pe un afiș mare din stația de autobuz, alături de alte 5 titluri interesante din minicolecția gsp. Mi-am pus reminder mental pentru data de 31 august…dar evident că m-am luat cu altele și am uitat. Norocul meu a fost că luni am cunoscut o persoană interesantă, care după 5 minute îmi și recomanda cartea, reamintindu-mi astfel că trebuie musai să mă prezint la chioșcul de ziare.

Suficiente introduceri, așa că vă zic despre ce e vorba. Ei bine, cartea nu vorbește nici măcar două rânduri despre strategia prețurilor terminate în ,99, așa cum m-aș fi așteptat. Nu aduce publicului nici povești nemuritoare, ficțiuni frumos aranjate și zaharisite. Nu te face să îți dorești să iei locul personajului principal, deși poate la început te tentează viața lui.

Omul câștigă 13.000 euro pe lună și primește cadou mașini, vile și excursii scumpe atunci când creierul său generează o campanie reușită. E copywriter și are 33 de ani. E dependent de cocaină, are o viață personală distrusă – o iubită pe care o părăsește atunci când ea îi spune că a rămas însărcinată, dar de obsesia căreia nu poate scăpa nicicum. Se amăgește căutând-o în prostituate de lux, cărora le cere să se parfumeze cu esența ei preferată și pe care le plătește doar ca să doarmă cu el în pat. Până și escorta lui preferată, odată ajunsă celebră, îl părăsește pentru a trăi întreținută de un tip foarte bogat. În plus, este prins într-o luptă continuă, fiind nevoit să respecte îngrădirile pe care i le dictează clientul, mult prea precaut, și să-și înăbușe latura creativă, care născocește spoturi demne de premii internaționale. Deși la începutul cărții pufnești în râs atunci când îți spune că 33 de ani e vârsta perfectă pentru pensionare în cazul lui, la finalul celor circa 250 de pagini îți dai seama că s-ar putea să aibă dreptate.

Cea mai interesantă chestie e că… romanul este în mare parte o autobiografie. Timp de 3 ani, Frederic Beigbeder a scris pe bucățele povestea ce astăzi ne ajunge în fața ochilor, iar experiența sa de la agenția Young&Rubicam este trăită, în carte, de Octave Parango, angajat la Rosserys & Witchcraft (din fericire, acesta nu este o copie fidelă 100% originalului, întrucât Beigbeder se consideră puțin mai normal în viața reală). Evident, publicarea cărții i-a adus concedierea – dar acesta era și scopul scrierii ei, așa că am putea spune că autorul a primit exact ce și-a dorit.

Ce mi-a rămas mie în minte după lecturare? Cele 10 porunci ale creativului, care mi-au adus un zâmbet pe buze, precum și 3 scurte citate, pe care le reproduc mai jos:

Totul e provizoriu: dragostea, arta, planeta Pământ, voi, eu. Moartea e atât de inevitabilă, încât îi ia pe toți prin surprindere. Cum poți ști dacă ziua asta nu e ultima? Crezi că ai tot timpul. Și pe urmă, dintr-o dată, s-a zis, te îneci, sfârșitul timpului regulamentar. Moartea este singura întâlnire pe care nu o ai notată în agendă.  (interesantă frază de început de carte)

Autodescrierea lui Octave, care ne arată din prima stilul cărții, cu o scriitură total lipsită de înflorituri stilistice:

Lucrez în publicitate: ei, da, poluez universul. Sunt tipul care vă vinde rahat. Ăla de vă face să visați la lucruri pe care n-o să le aveți niciodată. Cer veșnic albastru, gagici care nu-s niciodată nasoale, o fericire perfectă, retușată pe Photoshop. Imagini bibilite, muzică ultimul răcnet. Când veți reuși, economisind la sânge, să vă trageți mașina visurilor voastre, cea pe care am promovat-o în ultima mea campanie, eu o voi fi trecut deja la demodate. Am un avans de trei puncte și am eu grijă întotdeauna să vă frustrez. Glamour este o țară unde nu ajungi niciodată. Vă droghez cu noutatea, iar avantajul noutății e că nu rămâne niciodată nouă. Există întotdeauna o noutate proaspătă, care s-o învechească pe precedenta. Apostolatul meu e să vă fac să vă curgă balele. În profesia mea, nimeni nu vă dorește fericirea, pentru că oamenii fericiți nu consumă.

Plus un mic bonus, amuzant pentru cei care nu privesc cu ochi prea buni religia:

Iisus Hristos, excelent copywriter, autor a numeroase titluri rămase celebre: “Iubește-ți aproapele”, “Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu”, “Iartă-i, că nu știu ce fac”, “Cei din urmă vor fi cei dintâi”, “La început a fost Cuvântul” – ah, nu, asta a fost a lui taică-su.

 

 

Atât am avut de zis, iar cartea cred că o să o aduc la următoare întâlnire de Schimb de cărți la care particip. Dacă vreți să o citiți mai repede, just ask for it și se poate împrumuta fără probleme 🙂 In the meantime, o să văd pe unde mai găsesc de cumpărat/împrumutat cealaltă carte a lui din colecție – Dragostea durează trei ani. O are vreunul dintre voi? 🙂

Comentarii Facebook

comments

5 Comments on 13,99 lei

 1. Mada
  September 5, 2011 at 4:11 pm (7 years ago)

  Hotii de frumusete nu este a lui Bruckner? Beigbeder mai are in colectia asta “Dragostea dureaza trei ani” 😛

  Reply
  • Deme
   September 5, 2011 at 9:06 pm (7 years ago)

   Bine zici. Așa-i când scriu o chestie și sunt cu gândul la alta. Am corectat 🙂

   Reply
   • Mada
    September 6, 2011 at 9:23 am (7 years ago)

    Atunci pe asta o am eu de imprumut 🙂
    Pe-a lui Bruckner nicht.

    Reply
    • Deme
     September 6, 2011 at 9:31 am (7 years ago)

     Super, ești prin Timi? 😀

     Reply
 2. Ioana Cîmpean
  September 5, 2011 at 5:45 pm (7 years ago)

  Cu siguranta o sa o citesc! M-ai facut curioasa…

  Reply

Leave a Reply