Românii cei nespălaţi

Imposibil să nu fi auzit măcar o dată până acum expresia “românii sunt o naţie de nespălaţi”. La un moment dat tot s-a ivit chestiunea – poate într-un autobuz aglomerat, mirosind a corp lăsat prea îndelung la soare, sau poate la o întâlnire oficială unde toate lumea apare la patru ace şi se trezesc unii cu manşete sau gulere soioase. Cred că ne legăm prea mult de situaţia în sine şi uităm să mergem la rădăcina problemei.

Nu am treabă acum cu apa şi săpunul, că astea sunt din alt film. Eu mă leg de acum de maşinile de spălat din căminele studenţeşti (locul unde se formează generaţiile ce vor influenţa, zice-se, viitorul) – căminul 13, mai exact, că aici locuiesc şi aici îmi mănânc timpul şi nervii anul ăsta – şi dacă mă cunoşti cât de cât, ştii că nu sunt genul care să înjure şi să trântească pentru orice mărunţiş de motiv. So:

Numai mie mi se pare o aberaţie să existe doar 2 maşini de spălat pentru 440 de studenţi?

Numai mie mi se pare o dovadă de proastă organizare lipsa oricărei planificări?

Numai mie mi se pare prost gândit un program de funcţionare de 6 ore pe zi, care se încheie la ora 13?

Numai mie mi se pare o chestia aflată undeva la limita de jos a decenţei să te bagi ca o vită cu cabină peste oamenii care aşteaptă la rând de la ora 7 dimineaţa, pentru simplul motiv că trebuie să spele şi ei şi restul zilei şi-l petrec la birou,  nu lenevind în cămin?

 

Posibil. Pentru că văd că nimeni nu se scandalizează pentru un lucru atât de mărunt. Căminul 13 are 5 paliere, iar anul trecut existau 4 maşini de spălat funcţionale. Acum au rămas doar două, restul probabil s-au stricat şi nu are nimeni chef să vadă ce e cu ele. Tot anul trecut, se făceau programări la administraţie – cutare spală mâine de la ora 8 la etajul 1, cutare de la 9 la etajul 4 şamd. Puteai să te planifici doar cu o zi înainte, să nu rămâi 2 săptămâni în aer în caz că apare vreo defecţiune – it sounded fair. Eh, că unii cheflii nu se mai trezeau a doua zi să spele, asta e altă poveste – dar tot timpul avea cineva o plasă de rezervă, gata să le ia locul.

Anul ăsta e haos. Programări ioc, aşa încât se merge pe principiul “speli când prinzi liber”, în intervalul 7-13. La atâţia studenţi, mă mir că i-a trecut cuiva prin cap că această briliantă idee e chiar atât de… briliantă.  Azi a fost a treia zi din ultimele 2 săptămâni când m-am trezit de la 7 fără un sfert ca să-mi pun şi eu la spălat nişte nenorocite de bulendre, doar ca să nu rezolv nimic. Pentru că în clipa în care am ajuns faţă în faţă cu maşinăria, am văzut că drumul meu spre glorie e blocat de… alte 3 plase, aşteptând cuminţi la rând. Super!

La celălalt etaj, situaţia părea un pic mai colorată – o tură deja pornise, o alta, ambalată în verde, era on hold. Na hai că nu e grav, îmi zic; las plasa acolo, mai pierd vremea o oră şi revin. Evident că pe când m-am întors, nişte dragi de nesimţite (sau poate chiar nesimţiţi, deşi cam slabe şansele) se băgaseră peste rând şi în faţa hainelor mele tronau alte 3 maldăre. Cu un început de crizare, aştept să văd cine are tupeul să vină acum. Apare o tipă smerită, o întreb dacă are de scos sau de pus, şi-mi spune că e rândul ei, că se băgase o vită înainte şi n-a avut ce-i face. Mda, abia atunci am observat că ambalajul verde era tot acolo. Damn it.

N-am reuşit nici măcar să mă enervez. Am simţit cum mă umple dintr-o dată senzaţia aia de…inutilitate, care te invadează când îţi dai seama că ţi-ai pierdut timpul degeaba. Am coborât încet cele trei etaje, începând să regret că n-am dormit ora aia, în loc să bat coridoarele, şi gândind strategii pentru data viitoare. Până la urmă, cred că o să-mi iau cu mine un scaun pescăresc şi o carte, mă postez în faţa maşinii de spălat şi am de grijă să nu mai intre nimeni în faţa mea. Situaţiile disperate cer soluţii disperate (şi nu, nu am de gând să merg la spălătorie, când este şi dreptul meu să folosesc facilităţile căminului).

 

Am mai abordat subiectul traiului în cămin şi cu alte ocazii. Dacă vrei să vezi ce chestii esenţiale înveţi în cămin, la ce îţi folosesc cei 4 ani de acasă, cum sunt răsplătiţi studenţii eminenţi la nesimţire sau vrei să vezi cum se trăieşte în 3 dintre căminele de la Vest, dă cu clickul pe cuvintele portocalii din această frază şi te luminezi 🙂

Comentarii Facebook

comments

11 Comments on Românii cei nespălaţi

 1. dAImon
  November 16, 2011 at 11:24 pm (7 years ago)

  Mo, acu’ sa nu te superi pe mine, da’ facand tu parte din clasa muncitoare nu te-a tentat sa trimiti la dracu lipsa de organizare si sa-ti duci rufele la vreo spalatorie contra cost?

  Stiu, probabil ai banii dramuiti, probabil ai vrea sa vezi ca sistemul functioneaza, ca [yadda yadda]. Da’ sincer, decat sa te enervezi .. vorba aia, bani mai faci, timpul pierdut nu ti-l da nimeni inapoi.

  Reply
  • Deme
   November 17, 2011 at 11:08 am (7 years ago)

   Păi nu vreau să trimit la dracu lipsa de organizare, pentru că așa nu se va rezolva niciodată nimic. Și nu e vorba nici de nervii mei, pentru că am reușit să rămân calmă ieri dimineață.

   Aș putea, într-adevăr, să-mi spăl hainele în altă parte (soră-mea, iubit, prieteni, spălătorie), dar din nou, asta nu va rezolva nimic, tratez doar efectul. Așa că o să mă orientez spre alte soluții, pentru că sunt convinsă că ceva trebuie să se poată face.

   Reply
 2. Alex
  November 17, 2011 at 10:20 am (7 years ago)

  Ia-ți hainele și hai la mine, leneșo. Facem și niște clătite până se spală și gata. Hai!

  Reply
  • Deme
   November 17, 2011 at 11:10 am (7 years ago)

   Nu pot spune că îmi displace ideea – dar, după cum spuneam și mai sus, cu asta nu rezolv problema. Ca soluție de urgență ar merge, dar pe termen lung trebuie făcut altceva.

   Reply
 3. CristinaTM
  November 17, 2011 at 10:33 am (7 years ago)

  N-ai face tu o vizită la administrator să-i propui un program de funcționare a mașinii de spălat? Iei o cafea, te duci frumos să-i povestești, vii cu un plan făcut și gata. Dacă simți că nu te-ascultă în caz că te duci singură, vorbește întâi cu șefii de palier și adună-i și pe ei cu tine. Când am făcut noi asta acum mulți ani (pe atunci stăteam în cămin 20, ăla de la Poli, cu 3 mașini de spălat pentru vreo 500 de studenți) a funcționat. Poate merită să încerci așa decât să-ți mănânci nervii tot restul anului.

  Reply
  • Deme
   November 17, 2011 at 1:06 pm (7 years ago)

   M-am gândit la chestia asta și am de gând să vorbesc cu șeful de cămin mai întâi, să văd dacă are vreo idee. Dacă așa nu funcționează, vedem pe cine putem îmbrobodi ca să “uite” deschis din când în când…

   Reply
 4. gogu
  November 17, 2011 at 10:51 pm (7 years ago)

  Ori esti pusa pe facut ordine, ori te multumesti sa vezi “pe cine putem imbrobodi ca sa uite deschis din cand in cand”? Ai pornit cu sabia sus la lupta dar in ultimul comentariu ai sfarsit tot prin a te gandi la o solutie pentru efect nu pentru cauza 😉
  Partea proasta e ca cei multi degeaba se plang ca nu rezolva nimic. Cei putini care ar putea schimba ceva isi rezolva sa le mearga lor bine si pentru ei nu mai sunt probleme, deci nu mai au de ce sa se planga. Asta se intampla in Rromania in toate domeniile si pe toate planurile, motiv pentru care suntem unde suntem.

  Reply
  • Deme
   November 17, 2011 at 11:21 pm (7 years ago)

   Cumva trebuie să se rezolve – dacă nu cu admina, măcar cu portarul sau femeia de serviciu, care s-ar putea să aibă mai multă înțelegere. Din experiența anilor precedenți, negocierile cu administratorii nu ajung întotdeauna unde am vrea noi. That’s all I’m sayin’… Și apropo, dacă aș reuși să conving pe cineva să lase deschis, îți dai seama că nu aș fi singura care și-ar rezolva problema.

   Reply
 5. INTJ
  November 18, 2011 at 2:46 am (7 years ago)

  intreb si eu “ca sa nu tac”: lacat taiat e tabu? ca nush, da’ eu as taia lacatul, mi-as spala hainele si a doua zi le-as da un lacat nou la prima ora … si repeat (in functie de necesitate). astfel, candva, jocul asta cu “uite lacatul, nu e lacatul” tot va atrage atentia si probabil va produce schimbari … mai ales daca pastrati si chitantele pentru lacatele noi. in ceea ce priveste riscurile … n-o fi presa din romania libera, da’ avida de scandal sigur e!

  daca legile se dovedesc a fi proaste, tre’ sa le suportam plangadu-ne de mila-n proprii patru pereti sau tre’ sa incercam adunam masa necesara schimbarii pasnice … iar in ultima instanta sa apelam la schimbarea prin forta? daca (teoretic) elita procedeaza precum descrii tu, mai aveti (ulterior) pretentii de la ceilalti? doar securitatea si ceausestii au fost vinovati de toti anii aia de comunism? eu nu prea cred … si nu pot decat sa zambesc trist cand aud texte gen “tara asta-i de c***t” din gura celor care au transformat-o in wc public.

  Reply
 6. Cornelia
  February 23, 2012 at 1:58 pm (6 years ago)

  Macar voi aveti masini de spalat in campus ;)) In campusul universitatii Politehnica din Bucuresti nu exista asa ceva. Cine voia sa-si spele hainele pline de arome imbietoare ar fi fost bine sa aiba rude, iubit(a) prin zona sau ceva bani in plus pentru o spalatorie.

  Sa nu mai spun ca administratorii de camin sunt sub orice liminta. Sau am nimerit eu o jigodie ca alt fel nu o pot numi. Am avut o igrasie cumplita in camera, pentru ca la un etaj superior era o teava de apa calda sparta iar in 2 luni m-am imbolnavit de plamani iar sesiunea de iarna a fost o adevarata placere. Dupa aceea m-am lasat de sportul de a sta la camin si mi-am cautat o gazda (din pacate asta a cam insemnat adio petreceri la mine, dar a avut si o parte buna…)

  Revenind la tema caminului… acolo daca nu bagi continuu in buzunar femeii de servici, portarului sau oricarui functionar maruntel de prin zona nu o sa obtii nimic. Sau asa merge prin campusul Poli Bucuresti.

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Românii cei nespălaţi

Leave a Reply