Cum să treci cu bine de sesiune

Sunt deja în cea de-a cincea sesiune a vieţii mele şi mă mândresc cu faptul că, până acum, am trecut de toate cu bine (dacă nu din prima, măcar din a doua încercare). Secretul reuşitei… sunt de fapt mai multe. Şi pentru că sunt o drăguţă, o să împărtăşesc cu voi 3 lucruri care m-au ajutat în atingerea scopurilor propuse.

1. Învaţă din timp

[Nu, nu aşa am procedat eu, dar nu-i aşa că arată bine în fruntea unei înşiruiri de tipul “cum să”? 😀 ] Adevărul e că eu sunt genul ăla de om care nu ştie să facă ceva în mod constant, aşa că de multe ori mă las pe ultimii 10 metri, când învăţ ca disperata ca să recuperez. Cum creierul meu e taaaare leneş după atâta lâncezeală (la muncă trebuie să creez, nu să reproduc chestii memorate), eu mă bazez pe MemoPlus. Cu el am reuşit să învăţ pentru bac într-un timp foarte scurt,  cu el am trecut sesiune după sesiune fără să mă enervez că nu reţin nimica. Ştiu că în general pastilele sunt nişte porcării, dar dacă pe mine mă ajută, puţin îmi pasă ce zice lumea. [P.S. da, sunt o tocilară din-aia oldschool, care chiar învaţă, nu copiază cu hendsfri].

2. Închide-ţi laptopul

Sporul şi cheful de învăţat n-au nicio şansă în faţa zeului facebook, sfântului twitter şi atotputernicului blog. Ştiu, tocmai ţi-ai făcut o poza la unghia de la degetul mic şi arată mişto, sau ai o replică genială de tweet-uit, sau ai o idee briliantă pentru un articol de blog. Sau două. Sau trei. Ţi-s gata formulate în cap primele paragrafe, sună excelent, o să aibă succes.

Ei bine, dacă laptopul e deschis, o să te întinzi spre el din reflex, îl iei în poală, scrii ce ai de scris şi…te fură. Două ore mai târziu, nu eşti în stare să explici prea coerent ce naiba cauţi uitându-te la poze cu mâţe pe tumblr. So: dacă tu chiar vorbeşti serios că te pui să înveţi, scapă de tentaţii şi închide hardughia. Dacă trebuie să îl porneşti de fiecare dată când îţi trece prin cap vreo idee, s-ar putea ca în jumătate de oră să-ţi întorci posteriorul spre el şi să pui burta pe carte.

3. Căci vântul dopul e prietenul tău bun…

Printr-o bizară aliniere a planetelor, taman când ai nevoie de linişte se întâmplă ceva (cunoaştem cu toţii cazul pick-hummer-ului de sâmbăta dimineaţa…). Ei, nici în sesiune nu se întâmplă altfel. Eşti în ultima noapte înainte de examen, încercând să vâri în cap cu tolcerul definiţii, scheme, puncte şi subpuncte, clasificări şi liniuţe, când… sună alarma unei maşini din parcare, de scoală şi morţii din groapă. Sau mâţele în călduri se apucă de mieunat. Sau vreun vecin pune muzică de bubuie pereţii (cum e cazul vecinului meu de vizavi – dacă ai locuit vreodată într-un cămin, cu pereţii ăştia ca hârtia, you know what I’m talking about).

Primele 5 minute te amăgeşti că o să treacă. Alarmele nu pot ţine o veşnicie, căldurile mâţelor nu pot rezista prea mult în ger, iar vecinul nu poate să aibă 100 de piese preferate, pe care să le asculte la maxim. Chill. După alte 10 minute, deja începe să te sâcâie. Te ridici, te foieşti, îţi pui un pahar cu apă… e încă gălăgie. Speli vasele, faci un duş (să profiţi de timpul în care nu poţi face altceva, aşa încât să ai mai mult timp pentru studiu când va fi linişte)… deja eşti exasperat. Ce-i de făcut? Dopuri de urechi, dragilor! Eu le-am descoperit ieri – pe ele şi pe liniştea aia binecuvântată de care aveam atâta nevoie. Cred că de ar exploda o bombă pe hol, mi s-ar părea vag că am auzit un ticăit de ceas sau un zbor de muscă. True bliss.

 

Acestea fiind spuse, vă las să învăţaţi şi vă poftesc să-mi spuneţi, dacă aveţi plăcerea, ce trucuri mai folosiţi pentru a ieşi din stresiune cu zâmbetul pe buze. Să ne recitim cu bine!

 

Surse foto: 1, 2, 3

Comentarii Facebook

comments

1 Comment on Cum să treci cu bine de sesiune

 1. mihai
  January 26, 2012 at 9:12 pm (6 years ago)

  astea sunt probleme de oameni fara experienta…
  Eu la a 15a mea sesiune…. de multe nici nu stiu la ce materie ma aflu la examen … pentru ca nu mai conteaza :)) e egal ca e e interne sau infecto sau medicina de familie.
  Iar aia cu invatatul…. in sesiune in general ma uit la filme si la tv si imi fac proiectele mele ca am timp. :))
  dar in primele sesiuni faceam si eu la fel…

  Reply

Leave a Reply