Dacă aş fi din nou în clasa a noua…

Nu obişnuiesc să formulez fraze cu “dacă”, la timpul trecut, ci le păstrez pentru prezent şi viitor – singurele timpuri pentru care mai am încă alternative şi pot să analizez care dintre ele ar fi mai bună. Evit, pe cât posibil, să mă întorc în trecut şi să îmi pierd vremea gândindu-mă cum ar fi fost dacă făceam sau nu făceam cutare chestie – oricum nu mai pot schimba nimic. Dar acum voi face un efort şi, la îndemnul lui Alex, care mi-a pasat săptămâna trecută o leapşă, voi vorbi despre clasa a noua şi lucrurile pe care le-aş face altfel dacă m-aş întoarce înapoi având gândirea de acum.

Prefer să mă iau după regula originală, aşa cum a fost dată de Jteph, şi să mă exprim sub forma unor sfaturi “to the 14-year-old-me”, mai degrabă decât să fac încă o recapitulare a anilor de liceu.

 

Sociabilă care eşti, nu te mai oftica pentru că ai tăi nu-s de acord cu ieşitul în cluburi (în speţă Underground, fie-i odihna post-demolare uşoară) în fiecare week-end. E drept că astfel nu prea dau dovadă de încredere în tine (deşi deep down ar trebui să ştie ce au crescut în ogradă), dar argumentul ăsta păleşte în faţa motivului pentru care o fac: ştiu că cercurile în care te învârţi nu sunt cele mai sănătoase şi încearcă să limiteze, pe cât posibil, influenţa pe care o au asupra ta. O să-ţi ia ceva vreme să realizezi chestia asta, dar măcar încearcă să nu te mai simţi atât de nedreptăţită.

Copilă care eşti, încetează să te compari cu lumea din jur şi să suspini că ai 1,60 înălţime, prea puţine kilograme şi sâni şi fund ioc.  Ai să vezi că va veni şi vremea ta, când fetele se vor uita la tine cu invidie, iar băieţii cu poftă – şi va veni mai repede decât te aştepţi.

Serioasă care eşti, nu te mai consuma pentru că eşti considerată prea matură pentru o adolescentă. O să vezi, cu timpul, că asta te va ajuta să îţi iei zborul mai repede decât ceilalţi şi să fii tratată cu seriozitate şi respect chiar şi de cei cu 20 de ani mai în vârstă decât tine.

Tocilară care eşti, ţine-o tot aşa. Nu te mai simţi prost când ceilalţi te acuză că eşti bookworm, că eşti uncool pentru că participi la tot felul de olimpiade şi concursuri sau că spargi gaşca dacă nu chiuleşti – lasă-i pe ei să-şi vadă de drumul lor şi tu mergi pe filmul tău, fără nicio jenă, pentru că toate astea îţi vor prinde bine pe viitor. Dincolo de diplomele oricum inutile, vei avea aprecierea profesorilor, câteva eseuri şi poezii publicate, vei învăţa cum e să fii în competiţie, vei câştiga experienţe de tot felul… şi va merita.

“Scriitoare” care eşti, documentează-te mai repede despre blogging. Nu mai sta încă un an până să descoperi blogspotul şi nu-ţi pierde apoi încă un an în inconştienţă, crezând că eşti singura din Univers care are aşa ceva. Caută, află, cunoaşte…şi scrie. Scrie mult, scrie des, scrie tot mai bine, scrie şi creşti.

Pesimistă care eşti, ai şi tu un pic de încredere în viitor. Că poate nu eşti tu cea mai frumoasă, avută, deşteaptă, sclipitoare dintre toţi, dar ai câteva calităţi încă ascunse, care îţi vor asigura un start bun peste doar câţiva ani. Iar de acolo încolo… ai absolut toate şansele să reuşeşti.

Comentarii Facebook

comments

2 Comments on Dacă aş fi din nou în clasa a noua…

 1. Vale
  January 23, 2012 at 12:58 pm (6 years ago)

  Scrie cât mai des, cât mai mult, doar scrie. Ai asta în tine ca și un dar de la nenea Univers/Dumnezeu sau cum îl percepi tu. Nu sunt eu în măsură să critic ce scrii, dar îmi place să te citesc.

  O leapșă de la mine – scrie o scrisoare pentru tine peste 5 ani. Nu trebuie neapărat să fie publică la tine pe blog, doar pentru tine. Ascunde-o până peste 5 ani și citește-o doar atunci.

  Reply
 2. Jteph
  January 24, 2012 at 10:36 am (6 years ago)

  That was funny to read :). Frumos.

  Reply

Leave a Reply