Două vorbe despre revoluţie

Nu, nu cea din ’89, că pe vremea aia încă eram “în ţările calde”. E vorba de “revoluţia” asta despre care se vorbeşte atâta pe reţelele de socializare (probabil că şi la tv şi pe site-urile de ştiri, dar pe alea nu le urmăresc) şi din care eu n-am înţeles mare lucru…dar despre care am, ca de obicei, o părere.

În primul rând, care-i toată faza? La mine au ajuns tot felul de informaţii trunchiate, ba că noul proiect al legii, ba că există două SMURD-uri (??), conform lui Băsescu, ba că se desfiinţează SMURD, apoi oamenii ies în stradă ca să-l susţină pe Yasser Raed Arafat, ba stai că de fapt ăştia protestează pentru salariile tăiate şi indemnizaţiile de creştere a copilului… sau era vorba de pensii? Ah, stai, că zic ceva şi de Roşia Montană… jos Băsescu, javra ordinară… jos hoţii din Parlament!

Aş fi rămas, probabil, la fel de pe lângă subiect, dacă nu mi-ar fi atras atenţia nişte tweeturi care făceau referire la faptul că un blogger bucureştean, Şerban Păun pe numele lui, a fost bătut de jandarmi. Urmărind firul, am aflat că omul filma pe stradă şi ţinea lumea la curent prin intermediul bambuser. Cert e că l-au văzut jandarmii şi i-au băgat câteva în straiţă, să fie siguri.

Mi-am pus pe twitter întrebarea dacă aşa ceva este normal – eu ştiam că m-am născut după căderea comunismului, deci nu văd de ce ar fi ilegal să filmezi pe stradă, fie şi în timpul unui protest, manifestaţie, revoluţie sau ce o fi. La o adică, dacă e telefonul meu, cumpărat pe banii mei, nu ai lui Boc, mi s-ar părea firesc să-l pot folosi cum binevoiesc, că doar e o ţară liberă. În timp ce unii îmi răspundeau că şi-a căutat-o cu lumânare şi că totul ar fi fost ok dacă omul avea legitimaţie de presă sau dacă nu ar fi fost vorba de un protest autorizat… alţii făceau referire la manipulare. Adică lăsăm doar presa să filmeze şi să fotografieze, ca apoi să aleagă Puterea ce îi convine şi să muşamalizeze (coincidenţă sau nu, toate camerele de pe net care transmiteau live din Piaţa Universităţii au fost oprite astăzi, iar unele au început să funcţioneze iar după ce a fost evacuată zona).

Ce să mai zic… puterea mea de înţelegere nu reuşeşte să acopere toate chestiile astea. Nu mi-am pus mintea să aflu mai multe – sincer, cu toată brambureala, nici nu mai ştiu unde să caut, pentru că fiecare blog, ziar sau buletin de ştiri transmite altceva şi zău că nu ştiu în cine să mai am încredere că spune bine. Aşa că mă întorc la treburile mele şi îi las pe alţii mai deştepţi să îşi bată capul cu protestele păcii. De-asta pe mine nu mă vedeţi cu vreun gând de ieşit în stradă (da, sunt în categoria aia atât de criticată). În fond, pentru ce se protestează? Hai cu ceva concret (sau măcar un pretext coerent) şi după asta mai vedem dacă are rost să cobor în frig, să stau singură în faţa Operei şi să fac revoluţie.

 

Foto via

Comentarii Facebook

comments

7 Comments on Două vorbe despre revoluţie

 1. Adi
  January 15, 2012 at 1:29 am (6 years ago)

  Sunt prea multe de discutat pe tema asta, dar aici a fost vorba de o manipulare crasă.
  Cum citeam şi eu tot pe twitter, pomenea cineva acolo cuvântul cheie: PROTEST NEAUTORIZAT! Cât despre povestea cu domnu’ ce nu era lăsat să filmeze, e regretabil ce s-a întâmplat, dar să nu uităm că acei jandarmi sunt şi ei oameni care, în plus, stăteau de ceva timp prin acel loc.

  Reply
 2. Dan Pandrea
  January 15, 2012 at 1:51 am (6 years ago)

  Pentru ce se protesteaza? Adu-ti aminte pasajul dialogului dintre putere si multime in opera literara Alexandru Lapusneanu. Nimic nu s-a schimbat de atunci.

  Reply
 3. AndreiArde
  January 15, 2012 at 2:43 am (6 years ago)

  Stii ce l-au întrebat jandarmii, printre altele ? Din ce galerie face parte.

  Reply
  • Deme
   January 15, 2012 at 9:33 am (6 years ago)

   Am auzit…

   Reply
 4. Șerban
  January 15, 2012 at 4:55 am (6 years ago)

  Pentru cine este interesat, voi publica toate filmările pe blogul personal pentru ca oricine dorește să afle ce a fost, într-adevăr, acolo, să o poată face liber și neîntrerupt de reclame.

  Reply
 5. Me
  January 15, 2012 at 10:38 am (6 years ago)

  Problema e simpla si generala: omul se informeaza tot mai mult din surse trunchiate (in cazul fericit in care se informeaza) sau pur si simplu nu se informeaza deloc si se arunca in cap ca oaia dupa valul de multime.

  Daca tot avem Internetul la dispozitie, de ce sa nu ne informam exact de la sursa zero a informatiei? Vrei sa stii despre proiectul de lege atat de discutat? Intra pe site-ul ministerului sanatatii si citeste-l (acum nu mai poti ca a fost retras). Vrei sa vezi ce inseamna SMURD? Ia legea care sta la baza functionarii lui si citeste-o. Sunt lucruri atat de simple. Nu mai inghititi ce va este servit la mana a 7-a de cirezile de jurnalisti facuti pe banda rulanta in incubatoarele fostilor securisti (gen Voiculescu) sau a oamenilor de afaceri cu interese personale (gen Ghita sau Schwarzenberg).

  Eu va recomand cu caldura un serial. Se numeste “BOSS”. O sa intelegeti cat de cat cum functioneaza niste fenomene care ne sunt servite noua ca la fast-food si care ii scot in strada pe cei mai prosti sau slabi de inger. Un om informat corect si complet nu poate fi manipulat.

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Două vorbe despre revoluţie

 1. Leguma | Litere si cifre
  January 15, 2012 at 1:14 pm (6 years ago)

  […] Lavidademe – Două vorbe despre revoluţie Dă-le și altora linkul, nu fi zgârcit!ShareFacebookStumbleUponDiggTwitterRedditEmailLike this:LikeBe the first to like this post. By literesicifre • Posted in așa…, Mafalda, Mirari si uimiri, Mă gândesc io, Romania pe dos • Tagged cetățeni, democratie, dezinteres, legume, participare, putere 0 […]

  Reply

Leave a Reply