The Full Monty (Goi pușcă)

…sau cum am ajuns eu la striptease masculin în impresionanta clădire a Operei. Să vă spun sincer, eu nu am înțeles niciodată fascinația femeilor pentru tipii care mișcă din fund și se unduiesc lasciv, pușcând de mușchi și virilitate – fie ei că s-or numi The Chippendales sau Flamingo Boys, mie mi se cam face silă și nu m-aș duce cu bună știință să văd un asemenea spectacol nici dacă ar fi gratis. În fine, fiecare cu gusturile lui. Și totuși, în ciuda preferințelor mele, am ajuns duminică la Sala Mare a Teatrului Național Timișoara ca să văd The Full Monty. De ce? Pentru că promitea să fie diferit. Și chiar a fost. 

Povestea

Piesa este inspirată din vestitul musical omonim care a făcut furori pe Broadway, care a apărut în 2000 și despre care nu o să vorbesc, pentru că nu l-am văzut. Pe foarte scurt, niște bărbați șomeri și, evident, lefteri pun la cale un plan disperat prin care să-și scoată la înaintare fizicul departe la perfecțiune și să facă niște bani. Mai pe lung, puteți citi povestea aici.

Eu nu știu să fac recenzii de teatru și să vorbesc în multe cuvinte sofisticate (cum se întâmplă aici, începând cu paragraful trei) despre o piesă, indiferent cât de mult m-ar impresiona. Așa că vă spun ce-am văzut, simțit, trăit eu, muritor de rând și ce anume m-a impresionat.

Actorii

Aleși unul și unul, se integrează foarte frumos în poveste, încât dau uneori impresia că a fost scrisă chiar pentru ei. Jos pălăria pentru oamenii ăștia, care timp de trei ore au îmbinat actoria cu cântatul și dansatul – nici nu pot să îmi imaginez ce efort uriaș au depus și cât de intensă a fost pregătirea (dacă ne gândim chiar și numai la cea vocală).

Orchestra

Adevărul e că nu prea vezi la toate spectacolele să existe o orchestră live, care să susțină pe tot parcursul piesei jocul actoricesc. Feeling-ul e deosebit.

Sentimentele

Partea asta se leagă strict de poveste, fără vreo treabă cu punerea în scenă. M-a frapat faptul că parcă toate sforile din piesă sunt trase de un sentiment nobil: dragostea. Jerry nu este un tată ideal, dar își iubește peste măsură fiul, pentru care este dispus să facă orice sacrificiu, numai să îl poată ține aproape. Dave și (mai ales) Harold dau dovadă de o dragoste fără margini față de soțiile lor – de cele mai multe ori, nu o arată în cel mai potrivit mod, însă au și ei momentele lor, în care recunosc că soțiile sunt tot ce au mai important în viață (amuzant mod de a vedea lucrurile).  Asta îi motivează pe cei trei să continue, chiar și atunci când par a fi convinși că o să se facă de râs.

Curajul

Recunosc, nu mă așteptam să chiar fie Full Monty. Eu nu văzusem filmul, tot ce știam era rezumatul la care am făcut referire și mai sus, așa că nu prea aveam așteptări. Vali, în schimb, era tare curios să vadă dacă vor avea curajul să meargă până la capăt și în piesă – la final, n-aș putea spune care din noi a fost mai surprins 🙂

 

Concluzia: Am avut plăcerea de a vedea un spectacol complet, în care cele 3 ore și jumătate (cu pauză) au trecut pe nesimțite, fiind răsplătite la final, pe drept, cu multe aplauze în picioare. Remarcabil.

 

N.B. Cei de la teatru se au bine cu Social Media și au făcut o pagină de facebook dedicată. Puteți găsi acolo filmulețe, poze de la premieră, impresiile spectatorilor, noutăți și alte cele. Să apreciem, zic. 

Comentarii Facebook

comments

5 Comments on The Full Monty (Goi pușcă)

 1. Andreea
  January 11, 2012 at 9:00 pm (6 years ago)

  Ceau,

  Vreau sa stiu daca actorii se dezbraca de tot sau nu (adica daca li se vede penisul). Te rog frumos sa imi spui. Este foarte important pentru mine.

  Multumesc.

  Reply
  • Deme
   January 12, 2012 at 9:39 am (6 years ago)

   Bună Andreea,

   Ei dau, într-adevăr, toate hainele jos la final. Iniţial sunt acoperiţi de o pălărie, pe care apoi o aruncă şi rămâi goi în întuneric. Singurul moment în care poţi dibui vreo parte intimă este acela în care reflectorul trece grăbit peste ei, luminându-l pe fiecare pentru câteva fracţiuni de secundă. Nimic de prost gust sau pornografic – mi s-a părut că raza de lumină este făcută mai mult pentru amuzament.

   Reply
 2. Andreea
  January 12, 2012 at 9:32 pm (6 years ago)

  Multumesc frumos. O sa imi fac curaj sa ma duc, pentru ca am luat deja bilete.

  Reply
  • Deme
   January 13, 2012 at 12:07 am (6 years ago)

   Hai că nu e cine ştie ce de speriat :))

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on The Full Monty (Goi pușcă)

 1. Taximetristul care avea o poveste - Livin' la vida Deme
  January 10, 2012 at 10:34 pm (6 years ago)

  […] de mână şi ne-am dus la teatru să vedem piesa The Full Monty (L.E. am scris despre ea aici), după care ne-am îndreptat spre casa unor prieteni. Ne-am uitat la jumătate dintr-un film tare […]

  Reply

Leave a Reply