Barcelona

Toată lumea a văzut deja Barcelona; sau mă rog, dacă nu a văzut-o, ştie cu siguranţă minim 3 cuvinte-cheie în ceea ce o priveşte: Sagrada Familia, La Rambla, Gaudi. Aşadar, nu am de gând să vă povestesc prea multe despre toate monumentele, muzeele şi alte chestii extrem de faimoase pe care le-am „bifat” în timpul concediului şi pe care le puteţi găsi foarte uşor în orice ghid turistic cumpărat sau descărcat de pe net, ci o să mă leg, ca de obicei, despre lucrurile care m-au impresionat pe mine.

 

V-am mai spus că eu am o trăire a mea cu palmierii – pentru mine, asta semnalează instant că e vacanţă. Iar cum prima imagine din Barcelona, ieşind din aeroport, a fost  un apus colorat pe care se zăreau contururile a câţiva palmieri, am decretat imediat că o să îmi placă tare mult aici. În timp ce Andreea se agita cu Google maps să se orienteze de unde luăm autobuzul spre oraş, eu am zis doar: „Nu ştiu unde suntem pe harta oraşului, nu ştiu încotro o luăm sau cum ajungem la hotel… dar e frumos!”

 

 

Am avut la dispoziţie 3 zile cap-coadă pentru vizitat şi încă câteva jumătăţi de zi – înainte de a pleca la Valencia, seara în care ne-am întors şi vreo 5 ore în ultima zi de şedere în Spania. Andreea a avut inspiraţia de a scoate de pe net un ghid foarte frumos pe 5 zile, cu toate obiectivele principale organizate pe zone  – practic, urmărindu-l aveam certitudinea că vedem tot ce merită vizitat, în timpul pe care îl aveam la dispoziţie. Dacă plănuiţi cumva o vizită în Barcelona şi vreţi un tur organizat, însă fără a plăti 30 de euro (sau cât o fi fost) pe autobuzele tip double decker, vi-l trimit pe mail cu mare drag.

 

 

Ce-mi place foarte mult la Barcelona este faptul că este extrem de tourist-ready: fiind un oraş colindat de milioane de turişti anual şi locuit de oameni de toate naţiile, atraşi de dinamismul, clima şi farmecul său, este imposibil să nu te descurci în engleză. În primul rând, deşi catalana (care mi se pare un fel de supă de spaniolă plus franceză citite cu accent portughez) este limba oficială, cam în toate zonele publice (metrou, obiective turistice, magazine mai de Doamne-ajută) găseşti textele în catalană, spaniolă şi engleză. Iar dacă nu sunt scrise, poţi întreba fără probleme pe cineva şi ţi se va răspunde.

 

 

În al doilea rând, nu prea ai cum să te pierzi. Există indicatoare spre diferitele atracţii turistice, iar dacă cumva nu mai ştii pe ce străduţă ai apucat-o, intri în prima gură de metrou şi te orientezi de acolo – spre deosebire de minunata noastră capitală, unde sunt doar 3 linii subterane, aici chiar ai şanse să ajungi cam oriunde în oraş luând metroul. De aceea, noi ne-am făcut din start abonamente nelimitate pe câte 2-3 zile – oricum, calculând de câte călătorii aveam nevoie ca să ajungem la hotel şi înapoi (o călătorie fiind 2 euro), a fost mult mai avantajos să luăm cartele nelimitate (12,8 euro/2 zile sau 18 euro/3 zile).

În al treilea rând, ai foarte multe chestii de văzut. Fie că vrei muzee sau case cu design trăsnit, parcuri sau plajă, mall-uri sau corăbii, zona centrală sau colinele dimprejur, linişte sau party, Barcelona has it all. E oraşul în care nu ai cum să te simţi singur sau stresat – eşti înconjurat de feţe relaxate, de oameni care îşi văd de treaba lor. Atenţie, însă, să nu te fure peisajul şi să te relaxezi prea tare, uitând de bagaje – unde e lume multă, sunt şi mulţi binevoitori care vor să-ţi uşureze poşeta.

 

 

În al patrulea rând, e foarte civilizat. De la duşurile montate pe plajă, până la traficul care se desfăşoară fără incidente (deşi vorbim de un oraş cu o populaţie de cca. 1,6 milioane de locuitori – 3 milioane zona metropolitană). Sunt foarte multe scutere şi biciclete – cred că pe timpul verii depăşesc lejer numărul maşinilor (mă gândesc că iarna şi le lasă acasă, deşi temperatura nu coboară niciodată sub 2-3 grade).

 

 

În plus, e un loc surprinzător de curat. Nu ne-am plimbat doar în zonele centrale sau turistice – de regulă, cam pe oriunde am fost, am zărit o străduţă interesantă sau un colţişor îndepărtat care ne îmbia să îl vizităm, aşa că de multe ori ne-am abătut de la ghidul nostru printat pentru a explora şi faţa mai puţin cunoscută şi promovată a oraşului. Şi da, chiar şi acolo era deplină curăţenie.

 

 

Per ansamblu şi în detaliu, Barcelona m-a cucerit cu aerul ei de vacanţă, cu palmierii, cu oamenii relaxaţi, cu plaja cu nisip fin, cu cluburile ei colorate de pe plajă, cu clădirile ei atât de „altfel”, cu organizarea eficientă, cu salsa care se dansează în mijlocul străzii sau se aude în metrou, venind din telefonul vreunui om ieşit de la muncă. Au fost câteva zile pline, o evadare din realitatea mea românească într-un spaţiu european şi totuşi atâââât de diferit. Cu siguranţă mă voi întoarce acolo cel puţin de câteva ori, ca să apuc să o cunosc mai bine şi să mă încarc cu energia pozitivă care pluteşte din fiecare fir de iarbă sau om care-şi cântă balada în mijlocul pieţei aglomerate.

Comentarii Facebook

comments

3 Comments on Barcelona

 1. mishu
  August 13, 2012 at 8:33 am (6 years ago)

  Barcelona are însă un mare defect, cu cât mergi mai mult acolo cu atât îți place mai mult!

  Reply
  • Deme
   August 13, 2012 at 9:01 am (6 years ago)

   Uff, n-avea cum să fie totul perfect 😀 Dar hai, treacă de la noi de data asta…

   Reply

1Pingbacks & Trackbacks on Barcelona

Leave a Reply