În vizită la sârbi

Încă de pe la 1 mai, ne-am decis ca în decursul acestei luni să cinstim o zi de sâmbătă cu o plimbare până-n Belgrad, că tot e aproape şi nu l-am văzut niciodată. Zis şi făcut 🙂 Ieri ne-am luat picioarele la spinare în maşini şi, înarmaţi cu hărţi, informaţii utile şi umbrele, am purces la drum.

Ce-am văzut?

* Muzeul Aviaţiei, în care eu una nu am intrat, pentru că nu sunt mare fană şi nu am considerat că-şi merită banii (din spusele celorlaţi, nu m-am înşelat). Totuşi, am făcut câteva poze cu diversele avioane, elicoptere şi ruginituri expuse în curte.

 * Teatrul Naţional, care nu ne-a atras atenţia în mod deosebit, aşa că ne-am îndreptat destul de repede spre Knez Mihailova, zonă pliiină de turişti şi magazine, considerată miezu’ Belgradului. Nu e de mirare pentru nimeni că la capătul ei se găseşte principalul punct de informare turistică, de unde ne-am ales şi cu o hartă mai drăguţă a atracţiilor din zona centrală.

* Zona Kalemegdan, care e un must. Am vizitat Grădina Zoologică, una dintre cele mai vechi din Europa,  unde am prins un mic show oferit de hrănirea unui elefant, m-am minunat de culorile vii ale primului păun pe care l-am văzut live şi de frumuseţea leilor şi tigrilor albi, specii rare pe glob. Totuşi, mi-a părut rău de toate animăluţele închise acolo; din păcate, nici sârbii nu stau prea bine cu spaţiul alocat, aşa că stăteau destul de posomorâte şi câteva dintre ele (câinii, vulpile, dar nu numai) făceau ture dintr-un capăt în celălat al cuştii, frustrate că au la dispoziţie un spaţiu de 2x2m.

După Zoo, am luat-o la plimbare prin zona de cetate – cel mai frumos loc din toată excursia. Tolăniţi pe ziduri, ne-am bucurat de o panoramă absolut superbă asupra parcului de jos şi asupra confluenţei dintre râul Sava şi Dunăre. După vreo 10 minute de pozat şi relaxat, am purces mai departe şi am trecut fie cu paşii, fie cu vederea printre principalele atracţii din zonă: statuia învingătorului, muzeul militar, turnul neînfricat Kula Neboja, Ada Bridge (pe care din păcate nu am mai reuşit să îl vedem şi mai îndeaproape), monumentul gratitudinii către Franţa etc.

* Ne-am întors pe Knez Mihailova, unde grupul s-a rupt în două; trei dintre noi am mers mai departe să vedem Parlamentul şi biserica Sf. Sava, pe ceilalţi i-au învins foamea şi oboseala şi au decis să ne aştepte acolo. Numai bine, în grup mai mic ne-am deplasat mai repede, aşa că în 20 de minute deja eram în faţa celei mai mari biserici din Balcani şi în top 10 al celor mai mari biserici din lume, cu o istorie destul de simpatică. Încă nu e terminată şi se mai lucrează la frescele din interior, dar oricum, pe exterior e superbă. La întoarcere ne-a prins puţin ploaia, dar ne-am vârât rapid sub o copertină şi în 10 minute s-a oprit “potopul”, aşa că am ajuns să vedem şi Parlamentul, Palatul regal al familiei Obrenovic, plus alte câteva clădiri mişto.

* Din nou pe Knez Mihailova, am “parcat” într-un local foarte primitor, Snezana, cu un decor original şi nişte candelabre pe care cu siguranţă le voi ţine minte. Fiind finala Champions League, evident că nu puteam să le refuzăm cavalerilor noştri meciul; totuşi, nu ne-am supărat când s-a dat verdictul că plecăm după prima repriză – în fond, pentru noi nu era niciun haz să ne uităm la fotbal explicat pe sârbeşte 🙂

* La final de aventură, deşi toată lumea era destul de ruptă şi afară se cam făcuse frig, după ceva muncă de convingere am reuşit totuşi o ultimă mobilizare ca să revedem Parlamentul, de această dată iluminat. În perioada mea de documentare, mi s-a spus că e cea mai bine iluminată clădire din Belgrad pe timp de noapte, aşa că ar fi fost păcat să nu o vedem. Ziceţi şi voi, n-a meritat? 🙂

Pe scurt, o zi plină de lucruri noi şi drăguţe. Am un mic regret că nu am reuşit să văd tot ce era pe lista mea, dar sunt convinsă că mă voi întoarce într-o bună zi, vara asta sau viitoarea, ca să revăd ce mi-a plăcut şi să străbat şi locurile pentru care nu a mai fost timp.  Nu-i stres 🙂

Mai multe poze aici.

Comentarii Facebook

comments

4 Comments on În vizită la sârbi

 1. Tomata
  May 27, 2013 at 12:08 pm (5 years ago)

  cladirile bombardate nu le-ati vazut?

  Reply
  • Deme
   May 27, 2013 at 12:15 pm (5 years ago)

   Am trecut pe lângă ceva clădiri bombardate, dar eram în maşină şi nu le-am pozat. Next time 🙂

   Reply
 2. izabella
  May 28, 2013 at 9:40 am (5 years ago)

  🙂 le-am pozat eu din masina, am uitat sa va spun, sunt vreo 2 poze cred … 😀

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on În vizită la sârbi

 1. Travel Tips: Belgrad - Livin' la vida Deme
  May 27, 2013 at 1:01 pm (5 years ago)

  […] care dintre ele le-am şi bifat, v-am spus aici. Toate cele de mai sus provin fie din recomandări personale, fie din research pe bloguri, […]

  Reply

Leave a Reply