Travel Tips: Belgrad

Ca un control freak ce sunt, evident că m-am apucat de research pentru mini-excursia la Belgrad cu o săptămână înainte. Am notat tot, de la atracţii principale (+ o scurtă poveste pentru fiecare), la informaţii despre parcări, transport public, informaţii utile, numere de urgenţă and so on. Şi, cum ziua “pe teren” a fost mult mai scurtă decât planificarea, m-am gândit că poate nu ar fi rău să împărtăşesc toate informaţiile, în caz că mai vrea cineva să viziteze Belgradul şi nu are chef să mai caute toate lucrurile astea încă o dată. Atenţie, articol lung.

1. Atracţii turistice

Pe lista mea, am trecut aşa:

a) Zona Kalemegdan, care include: Grădina zoologică (tarif acces: 400 din), fortăreaţa Belgradului, statuia învingătorului, turnul Kuja Nebojsa, puţul roman, Planetariumul, Observatorul astronomic (tarif acces: 50 din), Muzeul Militar şi Marea Scară.

b) Biserica Sf. Sava

c) Teatrul Naţional

d) Palatul regal al familiei Obrenovic

e) Parlamentul

f) Reşedinţa prinţesei Ljubica

g) Skadarlija, “Montmartre-ul Belgradului”

h) Ada Ciganlija (aka “Marea Belgradului”), unde mă interesa să văd plaja, Ada Bridge, fântâna Jet d’Eau şi Lacul Sava

i) Zemunski Kej, cu o promenadă superbă. Tot în zonă se află şi Hotel Jugoslavia, bombardat serios în 1999, pe care mi-ar fi plăcut să-l văd pe viu, şi Turnul Mileniului (opţional)

j) Muzeul aviaţiei (opţional, tarif acces: 500 din)

k) Grădina Botanică (tarif acces: 120 din)

Pe care dintre ele le-am şi bifat, v-am spus aici. Toate cele de mai sus provin fie din recomandări personale, fie din research pe bloguri, tripadvisor şi alte site-uri de călătorii, şi au fost selectate în funcţie de cât de frumoase mi s-au părut şi cât de aproape sunt unele faţă de celelalte (având doar o zi la dispoziţie, nu voiam să aleg chestii împrăştiate în toate colţurile oraşului). Pentru fiecare dintre ele am şi o scurtă descriere – povestea, curiozităţi, eventuale detalii istorice sau arhitecturale (totuşi, basic stuff) – pe care v-o pot pune la dispoziţie, la cerere, în caz că planificaţi şi voi o excursie pe-acolo.

2. Bani şi ţepe

Moneda Serbiei este dinarul, dar poţi plăti şi cu euro. Eu am întrebat în stânga şi-n dreapta care ar fi cea mai ok variantă şi, după cum mă aşteptam, recomandarea e să faci rost de dinari. Nu veţi găsi la schimburile valutare din oraş, însă no worries: dacă pleci cu euro la tine, vei găsi suficiente exchange-uri la faţa locului. Contrar aşteptărilor, cursul este mai bun pe ditamai bulevardul Knez Mihailova decât în Vrsac, deci nu vă grăbiţi.

Also, beware: Cam toată lumea care trece graniţa se opreşte întâi la o cafea, la OMV-ul de lângă Vrsac. Oameni strângători, s-au gândit să profite şi ei de fluxul de turişti şi îţi oferă posibilitatea să schimbi euro la ei şi să-ţi achiţi cumpărăturile. Totuşi, nu v-aş recomanda să abuzaţi de ospitalitatea lor. În primul rând, cursul este destul de prost: la OMV, 1 euro valorează 107 dinari, la piaţa din centru – 109 dinari, iar în Belgrad e 110. Secondly, aveţi grijă la rest: oamenii sunt cam renumiţi pentru ţepe (da, ne-au făcut şi pe noi de vreo 60 de dinari), aşa că nu vă bazaţi pe buna credinţă şi înainte de a plăti, calculaţi câţi dinari valorează euro pe care îi plătiţi, scădeţi produsele şi cereţi restul corect. Odată aşezat la masă, nu mai ai ce să-i faci.

3. Transport

a) Parcare

În Belgrad există trei variante de a parca: fie pe marginea drumului, pe străduţe unde nu te întreabă nimeni de sănătate (şi care sunt de obicei superfull), fie pe marginea drumului în zone cu plată şi şedere limitată (zona 1 – maxim 60 min, zona 2 – maxim 120 min, zona 3 – maxim 180 min), fie (cel mai simplu) într-o parcare unde te taxează la oră şi poţi sta cât doreşti.

Parcările sunt administrate de către Parking Servis, iar de aici vă puteţi alege cea mai convenabilă variantă. Preţurile diferă în funcţie de cât de aproape sunteţi de centru, oscilând între 50 şi 100 de dinari pe oră. Totuşi, dacă nu vă dranjează să parcaţi ceva mai departe, există o parcare gratuită la Sava Center (în zona Novi Beograd) şi o parcare de peste 1600 locuri pe Ada Cigalija, unde o zi întreagă costă doar 150 de dinari.

b) Transport în comun

Dacă vrei să laşi maşina undeva şi să vezi, totuşi, o bucată mai mare de Belgrad, poţi apela la transportul în comun (pe care noi nu l-am mai testat până la urmă, pentru că nu am mai ajuns pe Ada sau pe cheiul Zemun). Pentru asta, ai nevoie de un card care te costă 40 dinari (şi vine gol) şi pe care poţi încărca maxim 10 călătorii. Preţul unei călătorii este de cca. 70 dinari. Atât cardul, cât şi reîncărcarea se pot obţine la kioskuri. Mijloacele de transport sunt şi, şi: am văzut şi tramvaie super moderne, dar şi unele pe lângă care rablele RATT sunt lux. O hartă a liniilor disponibile găsiţi aici (eu am printat-o pe A3 şi se vede bine, păcat doar că e cu litere chirilice).

4. Alte informaţii utile

* Limitele de viteză sunt diferite în Serbia: 80 km/h pe drumurile naţionale şi 120 km/h pe autostradă. Sunt radare suficiente, deci nu vă bazaţi prea tare pe noroc dacă nu aveţi chef să vă treziţi cu o amendă frumuşică.

* Conform MAE, în Serbia se poate intra cu 1-2 l de băuturi alcoolice, 1 kg de cafea, 1 cartuş de ţigări, 2-4 kg fructe, 2-4 kg de carne sau mezeluri, iar vameşii controlează autoturismele la intrare şi la ieşire din Serbia. Pe noi nu ne-au controlat, doar la intrare în România ne-au întrebat dacă avem ceva de declarat.

* Nu vă panicaţi că nu cunoaşteţi limba; şi sârbii tineri vorbesc engleză, la fel ca şi românii. Deci nu e cazul să vă perfecţionaţi limbajul semnelor, English is fine.

* În caz de Doamne-feri, numerele de urgenţă sunt:  poliţia – 92,  pompierii – 93, ambulanţa – 94. Prefixul Serbiei e +381.

 

Cam atât îmi vine în minte acum. Sper să vă fie de folos 🙂

Comentarii Facebook

comments

Leave a Reply