Dilataţie

A patra vară în Timişoara. Încep să mă obişnuiesc cu căldura ameţitoare (ieri erau 38 de grade la soare), cu liniştea şi pustietatea de la orele amiezii şi cu faptul că, timp de câteva luni, viaţa îşi schimbă ritmul şi lucrurile încep să se dilate.

Se dilată şinele – atât cele de cale ferată, pe care alunecă zilnic, cu viteza melcului turbat, trenurile ticsite de studenţi ce se îndreaptă din nou spre braţele părinteşti, cât şi cele de tramvai, pe care RATT a început să le scalde în amiaza mare, ca să nu mai deraieze vagoanele. Şi cu toate astea, viteza încă scade invers proporţional cu căldura…

Se dilată vasele de sânge. Picioarele sunt mai grele, venele se umflă, durerile de cap fac loc somnolenţei, obrajii se îmbujorează. Ajungi acasă obosit, chiar dacă tot ce ai făcut a fost să te plimbi jumătate de oră pe jos, într-o după-masă toridă.

Se dilată şi timpul. Zilele devin atât de lungi încât, fie ele lejere sau încărcate, nu mai ştii când au început şi când s-au încheiat. Iar săptămânile sunt nesfârşite, prinse într-un fel de rutină cu muncă, pauze de prânz, somn prelungit în weekend, limonade, seri vesele, căutări nereuşite… o rutină care nu jenează şi în care tot timpul găseşti ceva nou, ceva diferit.

Sau poate asta mi se întâmplă doar mie… Stau şi mă gândesc la ultimele 10 zile şi parcă a trecut o viaţă între un weekend şi altul, parcă lumea s-a schimbat cu totul şi, o dată cu ea, şi eu. Şi e aşa un sentiment straniu, de parcă am îmbătrânit întinerind, de parcă zilele sunt ani – ani care nu-şi lasă amprenta de oboseală, ci doar îţi umplu viaţa şi o colorează.

Pe scurt, e o stare de plutire conştientă, de relaxare chiar şi prin oboseală… o lentoare şi o visare pe care le recunoşti dintr-o mie şi le accepţi ca părţi din tine şi ca semne că ne aflăm în cel mai frumos anotimp dintre toate.

P.S. Dacă am aberat mai mult decât de obicei, vă las libertatea să o puneţi pe seama căldurii 🙂

Comentarii Facebook

comments

2 Comments on Dilataţie

 1. O Oană
  June 21, 2013 at 9:14 pm (5 years ago)

  Deci nu-s singura care simte că Timișoara a luat-o pe altă direcție de când a dat căldura 🙂

  Reply
  • Deme
   June 21, 2013 at 9:49 pm (5 years ago)

   Nici pe departe 🙂

   Reply

Leave a Reply