I just don’t get it…

De când am primit Kindle-ul, nu am mai cumpărat sau împrumutat nicio carte tipărită. E logic – când cititul pe el este atât de comod şi de… portabil, nu mai văd sensul în a mă complica şi a purta de grijă prin geantă cărţilor “reale”, ca să nu le fac urechi de măgăruş sau să le deteriorez. Iar ca să am mereu ce să citesc, a trebuit să-mi umplu biblioteca de undeva.

By far, cele mai multe titluri le-am găsit pe ebookbrowse, un site genial, ticsit de cărţi în toate limbile (da, chiar şi în română), şi mai vechi, dar şi noi. Atunci când nu găsesc aici ceea ce caut, îmi încerc norocul pe google şi aterizez pe tot felul de site-uri care promit pdf-uri de calitate, numai bune de convertit cu Calibre. Iar dacă nici aşa nu ajung la vreun rezultat favorabil, intru pe amazon, să văd cât m-ar costa.

Şi acum vine parte interesantă:

 

De ce Dumnezeu e mai scumpă versiunea pentru Kindle decât cea tipărită? E ilogic. Vorbim de 5 dolari jumate diferenţă faţă de un exemplar Hardcover (!!), care trebuie imprimat, legat în copertă super cartonată, ambalat, trimis acasă. Pe când la versiunea .mobi nu avem costuri de producţie şi expediere (livrarea se face printr-un singur click, direct pe device), doar drepturi de autor.

Ce să înţeleg de aici, că amazon descurajează cititul pe Kindle? Aş fi înţeles, poate, dacă ei nu produceau ebook readere şi era, astfel, o lovitură la adresa concurenţei. Dar produsul e făcut de ei; de ce îşi suprataxează clienţii?

In the end, eu cred că doar profită de context; sunt tot mai mulţi cei care preferă să citească pe Kindle, considerându-l practic şi worth the money. Aşadar, ca o consecinţă a creşterii cererii, creşte şi preţul (pentru că dacă îţi doreşti cu adevărat cartea aia, vei plăti). Voi ce credeţi?

Comentarii Facebook

comments

3 Comments on I just don’t get it…

 1. Levis
  June 3, 2013 at 12:46 pm (5 years ago)

  Eu sunt subiectiv in aceasta problema. Sunt fan de gadgets, sunt fan a cititului de carti, dar cumva, cele 2 nu sunt compatibili in capul meu. Am incercat, nu mi-a placut. Sunt total deacord ca magazinele, revistele sa se mute in spatiul digital. Aia merge de minune pe o tableta/mobil/ecran. Dar daca vine vorba de carti, vreau sa il tin in mana, sa il simt, sa il pot mirosi si sa am dovada tangibila a progresului facut in citit (grosimea paginilor tinute sub deget).
  Per total, ma bucur ca optiunea simpatica mie devine mai ieftina. Cred ca e necesar sa fie asa, sa ramana accesibil in loc sa devina articol de lux, sau ma rog, si mai de lux decat este deja acum. Acuma sper ca nici editurile sa nu dea faliment din cauza incasarilor mai mici.

  Reply
 2. Grig
  June 4, 2013 at 6:35 pm (5 years ago)

  Orice preț nu este dictat de costuri ci de raporul dintre cerere și ofertă. Când se vor reprofila toate editurile pe eBook-uri se va schimba situația. Deocamdată editurile, în loc să țină pasul cu progresul, se plâng că a scăzut cererea de hârtie tipărită.

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on I just don’t get it…

Leave a Reply