Tu ţi-ai înregistrat bicicleta?

Dacă aş primi un leu pentru fiecare om din anturajul meu care a reclamat furtul unei biciclete, aş acoperi lejer costul unei cine decente. Aşa că mă bucur să văd că cineva, undeva, s-a gândit la o metodă prin care bicicliştii să-şi poată recupera paguba: Registrul de biciclete.

Okey, înainte să vă entuziasmaţi prea tare, ţin vă vă anunţ că proiectul este în faza iniţială, deci încă nu este totul pus la punct, cap-coadă. Totuşi, ştiţi şi voi că atunci când declaraţi la poliţie că vi s-a furat bicicleta, trebuie să faceţi şi dovada că vă aparţine – dovadă care poate fi o poză sau mărturiile unor prieteni (din câte ştiu, se acceptă). Ei bine, aici intervine Registrul, care ţine o evidenţă a vehiculelor pe două roţi înregistrate în mod voluntar de către proprietari. Cum decurge înregistrarea?

1. Îţi faci un cont pe site. Te poţi înregistra fie ca persoană fizică, fie ca retailer;

2. După ce confirmi contul, poţi să adaugi până la 6 biciclete ca persoană fizică, sau un număr nelimitat dacă eşti retailer. Vei completa date privind producătorul, modelul, seria, culoarea etc, după care Registrul îţi va aloca un cod unic pentru ficare bicicletă (asta pentru că seriile originale ale bicicletelor au formate diferite).

3. Odată înregistrată bicicleta, vei primi un document de proprietate format PDF, pregătit pentru tipar.

Din câte am înţeles de pe site şi din diferite articole, pe viitor va fi disponibilă o nouă funcţie, anume setarea statusului bicicletei ca fiind “activă” sau “furată”. În cazul în care se aplică a doua variantă, ea va apărea pe o listă publică a bicicletelor furate, listă care va ajunge şi la autorităţi. Însă înainte de a implica autorităţile, este nevoie de un registru cât de cât solid, cu o bază de date în creştere.

O altă chestie de viitor care sună bine o reprezintă implementarea contra cost a unor elemente de securitate ceva mai deştepte, gen trackere GPS, radio-emiţătoare, dar şi etichete de avertizare mai mult sau mai puţin permanente. În acel moment, cred eu, Registrul va deveni cu adevărat util în recuperarea bunului furat.

All in all, dacă va fi adoptat de suficienţi biciclişti şi dacă va fi aplicat cum trebuie (adică să fie implicată şi poliţia în toată treaba asta), Registrul de biciclete ar putea deveni un instrument util de prevenire a furturilor şi recuperare a preţioaselor pe două roţi. Până atunci, cred că mingea e la noi şi trebuie să ne păzim averea până nu ne-o păzesc alţii 🙂

Comentarii Facebook

comments

1 Comment on Tu ţi-ai înregistrat bicicleta?

 1. Mircea
  June 5, 2013 at 10:10 am (5 years ago)

  Buna initiativa 🙂
  Unui vecin i-au furat bicicleta de la etajul 4. Cu tot cu interfon si cu tot cu doua lanturi cu care era legata.
  Eu o tin in dormitor si de la o vreme ma gandesc daca nu cumva ar fi bine sa o leg de calorifer :))
  Se fura exagerat de mult si se vand in piata ca aduse din Germania :))

  Am fost la niste prieteni acasa si la un moment dat se auzea un zgomot infernal de pe casa scarii… S-a uitat gazda pe vizor sa vada ce-i sunetul ala satanic venit parca din iad!! :))
  Era unu, taia ceva cu flexul…
  Si se opintea de vreo 5 minute si pe langa zgomotul de santier, mai venea si miros de santier …
  I-am zis gazdei sa iasa sa-l intrebe de sanatate, dar a zis ca o sa se opreasca el la un moment dat. Offf! Am deschis usa si m-am uitat la el. Cand m-a vazut, a oprit putin acel proces laborios de descarcerare a bicicletei de pe balustrada si s-a uitat si el curios la mine.
  Era cam de varsta mea, asa ca l-am intrebat direct: “mai ai mult!?”
  – “aa… nu, ca sti, ca eu tai cablul ca mi-am pierdut cheia, nu o fur, e bicicleta mea!”
  :)))
  Thaaa, vad asta, dor cablul flexului iasa de la tine din casa :)))
  Dar eu te intreb! Mai ai mult?!
  Ca mai repede taiai balustrada, mama lui de ditai cablu de remorcat tractoare!! :))
  A zis ca ii era frica sa nu i-o fure, asa ca a legat-o cu ceva solid.
  Cred ca atata de profund a patruns frica in el incat a ascuns cheia pana si de el insusi! :)))

  Reply

Leave a Reply