3 lucruri pe care să nu le faci după o despărţire

Ei, drăcia naibii, s-a terminat. Povestea aia drăguţă în care tu erai un prinţ pe cal alb şi ea o blândă Cosânzeană s-a destrămat încet sub apăsarea vieţii cotidiene, rutinei, zilelor în care tu vrei plimbări în parc şi ea ieşiri cu prietenele, serilor în care o aştepţi cu drag acasă iar ea te ignoră, căutând linişte la finalul unei zile lungi. S-a dus. Shit happened. How do you deal with it?

1. Nu insista. Las-o aşa.

Încă o iubeşti şi ţi-e greu să crezi că din doi oameni happily together aţi ajuns, după o oră de discuţii, doi străini. Ţi-e ciudă că a renunţat atât de uşor. Ţi-e necaz că ai oferit atât de mult. Ţi-e imposibil de înţeles cum un om se poate hotărî aşa, din senin, că nu mai e fericit lângă tine. Ţi-e greu să te vezi singur după o lună, un an, un deceniu împreună. Ţi-e şi mai greu să acoperi vocea care-ţi urlă în suflet “luptă!”, să te opreşti şi să înţelegi că ai rămas singur pe un câmp de bătălie gol. Însă pentru binele tău, las-o aşa. Unele lupte nu pot fi câştigate niciodată, indiferent de sacrificii; dar îţi pot servi în strategiile viitoare. Acceptă când a venit momentul să renunţi, şi nu mai răscoli o cenuşă din care nu vor mai ieşi niciodată flăcări.

2. Nu o mai căuta.

Nu miza pe faptul că femeile simt nevoia de afecţiune, iar singurătatea le înmoaie.  Nu insista să faci încă parte din viaţa ei, când tot ce îşi doreşte ea este să uite. Dacă a avut puterea să lase tot şi să plece, nu te amăgi că se va răzgândi dacă o suni, o aştepţi, îi trimiţi mesaje, o cauţi sau aranjezi întâlniri “întâmplătoare”. Cu cât o cauţi mai mult, cu atât va fugi mai departe.

3. Nu te aştepta să rămâneţi prieteni.

Poate amici, da (şi niciodată la 3 zile după ce v-aţi despărţit). Poate chiar prieteni la cataramă, după ani şi ani, când relaţia voastră va fi o amintire dintr-o altă lume, iar voi veţi vorbi despre cei care v-au mai trecut prin viaţă şi prin pat în ultimii ani. Oricât de amiabilă a fost despărţirea, faptul că ea s-a produs înseamnă că ceva, undeva, nu mai puşcă între voi. Şi atunci nu fii surprins când îţi respinge apelurile, sau dispare cu bună ştiinţă din viaţa ta – pur şi simplu, nu mai vede ce rămâne de discutat între doi oameni care nu mai au nimic de împărţit.

Iar dacă totuşi acceptă o ieşire, o cafea, o poveste… nu te amăgi. Nu confunda politeţea cu o nouă şansă, şi nu lua drept promisiune salutul vag: “ne mai vedem”. Ea are viaţa ei acum, şi tu o ai pe a ta, şi doar pentru că nu vă înjunghiaţi când vă întâlniţi pe stradă nu înseamnă că totul va fi la fel ca înainte, sau că s-a înfiripat acolo o prietenie trainică. Nu. E doar o urmă de omenie şi un loc de bună ziua între doi oameni care, odată şi odată, au fost personaje în aceeaşi poveste.

Comentarii Facebook

comments

3 Comments on 3 lucruri pe care să nu le faci după o despărţire

 1. Angel
  October 15, 2013 at 11:01 am (5 years ago)

  Subscriu, in mod ciudat la toate punctele;
  Pe criteriul: “Dwelling in the past is the road to perdition”

  Reply
 2. Anonim
  October 15, 2013 at 7:09 pm (5 years ago)

  Interesant, dar daca tu esti persoana aia care simte tot pe pielea ei? lucrurile astea sunt aproape imposibil de facut, crezi ca poti sa stai departe si sa zici: “i did my best” asta e?

  Reply
  • Deme
   October 15, 2013 at 10:08 pm (5 years ago)

   Înveţi să faci şi asta. The sooner, the better it is for you…

   Reply

Leave a Reply