Englezii și pungile de plastic

Primul lucru pe care l-am făcut când am aterizat în Londra, în ultima zi a anului 2014 (pe atunci, doar în vacanță), a fost să mergem la cumpărături. Prietena care mi-a fost gazdă fusese și ea acasă de Sărbători, așa că evident, frigiderul era la fel de gol ca burțile noastre; aveam nevoie de provizii. O oră mai târziu, ne întorceam acasă cu vreo 7-8 plase (nu exagerez) pline cu diverse chestii, plase oferite cu generozitate de fiecare magazin mare sau mic în care am intrat.

Spre deosebire de România, în UK pungile de cumpărături sunt (sau erau, până de curând) gratuite. Și sunt considerate de unică folosință, fiind mai firave, din plastic subțire (adesea semi-transparent) și, teoretic, numai bune de aruncat pe când ajungi acasă – ori, în cel mai bun caz, bune ca saci de gunoi. Dacă ai cumpărat chestii ceva mai grele, automat ești întrebat: Would you like us to double your bag? Și uite-așa ajungi să faci stocuri zdravene de pungi, după cum bine descriau odată cei de la TVdece: pentru că sincer vorbind, oricât te-ai strădui, nu ai cum să refolosești atâtea plasticuri într-un timp atât de scurt.

Ei, dar iată că din 5 octombrie, a intrat în vigoare o lege prin care toate marile magazine sunt obligate să taxeze 5 penny per carrier bag. De ce? Pentru că în 2014, magazinele au oferit peste 7,5 miliarde de pungi de plastic, iar numărul a crescut de la an la an. Fiind gratis, lumea le acceptă; ei, dar de-acum.. englezii au luat-o razna. Cum adică, dom’le, să le plătim??

Citeam astăzi amuzată de gesturile penibile la care s-a ajuns: oamenii pleacă acasă cu căruciorul de cumpărături de la magazin; sau se țigănesc cu vânzătorii; sau abuzează de pungulițele alea destinate fructelor și legumelor; sau chiar unii, mari întreprinzători, își vând “colecțiile” pe gumtree. Pe bune? Da, pe bune :))

Așa că dragilor, când vi se pare că doar românii sunt scârțari, sau penibili când se iau la păruială de black friday, sau cine-știe-cum, gândiți-vă doar că într-o țară civilizată, patria lui Shakespeare, “casa” unora dintre cele mai vechi universități ale lumii… oamenii fac scandal pentru că au ajuns și ei în rând cu restul planetei și sunt obligați, bieții de ei, să PLĂTEASCĂ pentru pungi, Dumnezeule mare!

Comentarii Facebook

comments

1 Comment on Englezii și pungile de plastic

  1. Violeta
    October 16, 2015 at 3:38 pm (3 years ago)

    Ei probabil nu sunt obisnuiti cu situatiile de genul. Noi nu ne mai plangem de lucrurile astea pentru ca avem chestii mult mai grele pe cap si de care sa ne intereseze decat o amarata de punga de plastic. Decizia asta nu a fost luata de catre detinatorii magazinelor, si nici cei care au aprobat legea probabil ca nu sunt in randul lor, doar ca se ofera prea multe pungi, pungi ce inseamna materie prima. Deseori acestea le gasesti pe strazi si astfel unii sunt nevoiti sa culeaga dupa altii(desi legea le interzice sa arunce gunoaie pe strada si vor primi amenzi).

    Reply

Leave a Reply