Hello, fresh food!

Nu știu despre voi, dar mie, uneia, îmi place mâncarea gătită acasă. Da, cea din localuri e bună și variată – mâncare indiană, thailandeză, chinezească, persană, vietnameză, libaneză, pizza, sushi, burgeri, salade organice/bio – toate sunt la o aruncătură de băț de birou și accesibile ca preț, dar… parcă niciun prânz nu are gustul celui adus de acasă, gătit de tine, fix pe gustul tău.

Dar ca asta să se întâmple, ai nevoie de câteva lucruri esențiale: idei de rețete, ustensile, ingrediente, timp pentru plimbat prin supermarket cu lista-n mână, timp pentru pregătit, măsurat cantități, gătit… și asta poate suna uneori descurajator. Așa că tare m-am entuziasmat când am aflat despre HelloFresh – un fel de “coșul sănătos” de la noi, însă cu câteva avantaje suplimentare.

My first box

 1. Tot ce se află în cutie are un scop. Deci nu doar că primești legume proaspete, crescute cum trebuie și care chiar au gust, dar ți se spune și ce să faci cu ele. Mai exact, tu îți alegi ce rețete vrei să gătești din cele propuse pentru săptămâna respectivă, iar ei îți trimit ceea ai nevoie ca să le pui în practică.
 2. Primești totul exact în cantitățile de care ai nevoie. Dacă pentru friptura X ai nevoie de ½ tablespoon of chili flakes, vei găsi un recipient mic-mic care conține fix atât. O sută de grame de orez, 30g de caise uscate, 2 linguri de miere? Atât cere rețeta, atât ți-au pregătit.
 3. Porțiile sunt echilibrate. Eu am optat pentru 3 mese x 2 persoane pe săptămână, și-mi place că mâncarea rezultată chiar e proporționată, nu mă trezesc că am făcut supă pentru un batalion întreg, și ajung să arunc jumătate din ea după ce o ocolesc prin frigider o săptămână.
 4. Rețetele sunt simple, dar “de efect”. Colorate, gustoase (am prins niște roșii în prima cutie, de-mi venea să plâng de nostalgie, parcă erau crescute de bunica), rapide (maxim 40-50 minute, și asta mai rar) și sățioase. Iar faptul că absolut totul e la îndemână și nu mai trebuie să caut ingredientul X în magazinul Y, și pe când am ajuns acasă să îmi dau seama că am uitat să cumpăr ceva, este foarte încurajator; practic, n-ai nicio scuză să amâni gătitul. Iar instrucțiunile sunt clare, pe înțelesul tuturor, cu ilustrarea principalilor pași.
 5. Arunci mai puțină mâncare. Am eu un fix cu planificarea meselor și porționarea așa încât să nu ajung să arunc mâncarea – nici în formă brută, nici gătită. Sunt atâția bani aruncați… plus că sunt atâtea sufletele pe lumea asta care tânjeșc după o coajă de pâine, cum să-mi bat joc de o resursă atât de valoroasă? (apropo, știați că europenii aruncă la gunoi 100 milioane de tone de mâncare anual?) Așa că da, e foarte convenabil să ai totul gata măsurat și ambalat, și nu te trezești că pentru fiecare rețetă nouă, mai adaugi la colecție un nou sortiment de mirodenii de care cine știe când (și dacă) vei mai avea nevoie vreodată îl alt context; sau nu cumperi o tufă de busuioc și se ofilește tot prin frigider, sau un borcan de muștar integral care va face “flori” până data viitoare când ai la ce să-l folosești. Iar cu cele 2 porții per rețetă, nu apuci să te plictisești de aceeași mâncare, că acoperi un prânz și o cină și e gata 🙂

Ce mi-ar plăcea să găsesc pe viitor? Câteva rețete mai light. Pentru cele mai multe dintre cele văzute până acum, sunt un picuț cam multe calorii per porție, mai ales dacă ne gândim că cel mai probabil, majoritatea oamenilor gătesc seara, pe post de cină. M-am uitat și la rețetele vegetariene (căci da, au un Classic Box – mâncare pentru toți, Veggie Box – pentru vegetarieni, și Family box – iese mai convenabil când e masa plină), iar cele de săptămâna viitoare au între 468 și 906 (!) kcal per porție. Deci dacă ești cumva la dietă, ăla ești! Mănânci o dată pe zi și-n rest… bei apă. Din fericire, asta nu e o mare problemă pentru bine, căci de bine de rău, fac destulă mișcare și îmi mențin “mofturile” în limite sănătoase, dar ca idee… un ready meal are undeva la 400 calorii, deci la prima vedere, nu te prea tentează să gătești ca să te îngrași 🙂

Anyways, cam astea ar fi motivele pentru care am vrut să încerc Hello Fresh. Prima cutie a sosit lunea trecută, azi am primit-o pe a doua… așa că până spre finalul săptămânii am în plan să revin cu povești despre ce am găsit înăuntru și ce am gătit bun. Iar între timp, dacă vreunul din cititorii mei se află în Londra și ar vrea să facă o încercare, am câteva cutii gratuite pe care pot să le fac cadoujust give me a shout până nu expiră promoția! 🙂

Comentarii Facebook

comments

3 Comments on Hello, fresh food!

 1. o femeie
  June 3, 2016 at 9:38 am (2 years ago)

  Ce ador la ei e ca scapa de “eu ce mai gatesc”, “scrie retete si ingrediente”, “mers la cumparaturi” .
  Ce dificultati avem: cum va impacati cu gusturile si diversitatea? Ca eu mananc orice dar colocatarii… noooo :))

  Reply
  • Deme
   June 3, 2016 at 11:42 am (2 years ago)

   La mine e foarte simplu – eu gătesc, eu mănânc! 🙂 Din fericire, încă nu am de hrănit vreun colocatar, așa că-mi permit să experimentez.

   Reply
   • o femeie
    June 10, 2016 at 9:12 am (2 years ago)

    eu acum ma inspir de la ei si imi adaptez/fac meniul pe sapt. viitoare. Dar e musai sa pun ceva “clasic” colocatarilor 🙂

    Reply

Leave a Reply